Овошнo винo е ферментиран алкохолен пијалак изработен од различни состојки (освен грозјето), во него исто така може да имаа и дополнителни вкусови земени од овошје, цвеќиња и билки. Оваа дефиниција понекогаш се проширува и вклучува ферментиран алкохолен пијалак со исклучок на пивото. Од историски причини, меад, јагер и пери исто така се исклучени од дефиницијата за овошје.

Овошно вино од Азербејџан

Овошните вина традиционално се популарни кај домашните производители на вино и во области со ладна клима, како што се Северна Америка и Скандинавија, во Африка, Индија и Филипините, виното е направено од банани.

Етикетирање

уреди

Овошните вина најчесто се наведуваат според нивната главна состојка (на пример,вино од слива), бидејќи вообичаената дефиниција на вино вели дека е направено од Ферментирано (вино).

Во Европската унија, виното е законски дефинирано како ферментиран сок од грозје.

Во Обединетото Кралство, овошното вино најчесто се нарекува "Земјино вино"; терминот не треба да се поврзува со францускиот термин vin de pays , кој во превод значи вино од грозје. Во британското законодавство се користи терминот "направено вино".

Производство

уреди
 
Бобинки

Овошното вино може да се направи од речиси сите растителни материи кои можат да се ферментираат. Повеќето овошја и бобинки имаат потенцијал да произведуваат вино. Постојат многу методи за извлекување на вкусот и сокот од овошјето или растенијата кои се користат, притискање на сок, задувување и ферментирање на пулпата од плодовите се чести. Неколку јадења, освен грозјето, имаат избалансирани количини на шеќер, киселина, танин, хранливи соли за квасец вино. Сепак, некои од овие производи бараат додавање на шеќер или мед за да ги направат вкусни и за зголемување на алкохол по волуменот (шеќерот се претвора во алкохол во ферментацијата). Две најчесто произведени сорти се вино и глуварче вино. Вкрстеното вино е пијалак што се употребува за убиства во филмската адаптација на Арсен и Стариот чипка и Френк Капра.

Количеството на ферментирачки шеќери често е ниско и треба да се надополни со разни процеси, со цел да има доволно алкохол во готовото вино. Сахарозата често се додава така што да има доволно шеќер за да се ферментира до завршувањето, додека одржувањето на нивото на киселост е прифатливо. Ако специфичната тежина на првичното решение е премногу висока, укажувајќи на вишок на шеќер, вода или киселирана вода може да се додаде за да се прилагоди специфичната гравитација надолу кон целниот опсег на винарот.

Многу видови овошје имаат природна содржина на киселина која би била превисока за да се создаде солено и пријатно овошно вино во неразредена форма, ова може да биде особено точно, меѓу другите, за јагоди, цреши, ананас и малини. Затоа, колку што е регулирана содржината на шеќер, плодната каша обично се дополнува со вода пред ферментацијата за да се намали киселоста на пријатни нивоа. Ова, исто така, го разредува и го намалува целокупниот вкус на овошјето, губењето на вкусот може да се компензира со додавање на шеќер повторно после ферментацијата, кое потоа дејствува како подобрувач на вкус (познато како засладувач ), додека премногу киселина во готовото вино секогаш ќе дава несакана суровост и трогатеност.

Многу овошни вина страдаат од недостаток на природни хранливи материи за квасец потребни за промовирање или одржување на ферментацијата. Винарите можат да се спротивстават на ова со додавање на азот, фосфор и калиум комерцијално како хранлив материјал на квасец. Според мислењето на еден виновник, овошните вина често не се подобруваат со староста на шишињата и обично се наменети да се консумираат во рок од една година од флаширањето.

Вино од слива

уреди
 
Вино од сливи

Алкохолот од слива, исто така познат како "вино од сливи", е популарно и во Јапонија и во Кореја, а исто така е произведено во Кина. Во Кина виното од слива се нарекува "мејџиу". Виното од слива обично се прави со дестилиран алкохол натопен со слива. Нивото на алкохол е повисоко од типичното овошно вино, кое се ферментира само со овошје.

Умешу е јапонски алкохолен пијалак направен од зеленчук. Ова вино е доста слатко. Сличен алкохол имаме и во Кореја, наречен "маесил-ју, се продава под разни брендови, вклучувајќи ги Mae хва со, Мечсун. И јапонските и корејските сорти на алкохолни пијалаци се достапни со целото овошје содржано во шишето.

Во Тајван, популарна иновација по Втората светска војна е заснована на алкохолот од слива во Јапонoија кој се нарекува "вумеиџиу".

Друг сличен пијалак се прави со сливите од грмушките, со ферментирање на сливите, ова е сличен наччин на употребата на јаболката.

Вино од ананас

уреди
 
Шише на вино од ананас

Виното од ананас е направено од сок од ананас. Ферментацијата на сокот од ананас се одвива во стаклени садови контролирани со температура и се прекинува при речиси сувост. Резултатот е меко, суво, овошно вино со силен мирис на ананас. Виното од ананас е популарно во Тајланд и во другите азиски земји во Југоисточна Азија, каде што е направено користејќи традиционални практики и не е достапно во комерцијална смисла. Во Мексико ферментираните пијалаци од ананас се многу популарни и имаат име Тепаче.

Комерцијални примери од целиот свет ја вклучуваат винаријата на Мауис, на Хаваите и вината направени од страна на Јакоб во Нигерија. Исто така е направено и во Доминиканската Република од Виникола Дел Норте, кое содржи 10% на алкохол во него. Неколку видови на виното од ананас се направени во Окинава, Јапонија, од локални производи. Содржината на алкохол во ова вино е 11,5%.

Вино од глуварче

уреди

Ова вино е овошно вино со умерена содржина на алкохол, направено од глуварче и шеќер, обично во комбинација со киселина (како сок од лимон).

Вообичаено се прави како домашен рецепт, па има само неколку винарски визби кои комерцијално произведуваат вакво вино, вклучувајќи ја и Белвју винаријата од Њу Џерси.

Вина од црвен рицинус и бела рибизла

уреди

Виното создадено од црвена и бела рибизла се произведува во ладните области каде немаме услови за одгледување на висококвалитетни овошја. Црвената и белата рибизла многу лесно се произведуваат. Нивните природни хемиски баланси се такви што можат да се само-разјаснети без дополнителни супстанции. Црвената и белата рибизла содржат само мала количина на јаглехидрати, ова значи дека треба да се додаде шеќер или мед.

Вино од цреши

уреди

Виното од цреши е еден вид на овошно вино направено со цреши, виното од церешни се прави по ист начин како и другите. Роџер Вилијамс не вели дека самиот направил вино, но Џозелин рекол: "Не беше многу долго пред да заминам од Њујорк кога го направив виното од цреши,..." Кога ова вино е добро направено тоа е мазно и средно слатко, лесно. Бојата зависи од видот на црешите што се користат. Може да се користи мешавина од овошје или само еден вид. "Колку грозјето може да се разликува еден од друг, разликата е минута во споредба со онаа помеѓу грозјето и црешите и така што задачата за евалуација на вино од цреши е незгодна. Целосното упатство за 2009 година "Виното од цреши може да биде светлоцрвено или розово. Тоа е мазно и полно со вкус. Виното од цреши од може да се користи за да се направи ликер. Мичиген виното, е бренд кој е на врвот на производството на вино од цреши во САД. Во САД се произведуваат неколку варијанти на вино, вклучувајќи ги и зачинетите верзии и "Црешовата кијафа" е зајакнато овошно вино кое се произведува во Данска од цреши со додадени природни вкусови и обично содржи 16% алкохол. Меѓу вишните ликери "Мараска" од Хрватска, е меѓу најпознатите. Виното од Маршаска цреша од Хрватска е најпознато и веројатно најоснована верзија.

Вино од портокали

уреди

Виното од портокал, иако не е комерцијално широко достапно, се произведува во Белата река, Јужна Африка, и од страна на домашни производители на вино. Исходот е зависен од употребениот квасец. Вообичаено домашните производители на вино добиваат наградата од сопственото направено вино. Ова вино може да биде тешко да се направи, бидејќи овошјето е многу кисело, а pH мора да се прилагоди. Натамошни компликации се среќаваат со еден вид пеницилински бактерии кои можат да ја запрат ферментацијата и да го расипат виното. Треба да се направи голема грижа за чистење и дезинфекција на овошјето. Остатокот од процесот е јасен.