ОУ „Мирче Ацев“ - Ѓорче Петров

„Мирче Ацев“ — основно училиште во Ѓорче Петров, Скопје. Кога за првпат е организирано основно образование за децата од Ѓорче Петров нема сигурни податоци. Но, првата училишна зграда во Ѓорче Петров била изградена во периодот од 1928 до 1930 г. Сега веќе ја нема, а многу граѓани се сеќаваат дека се наоѓала во близината на пожарниот дом. Името на училиштето од тоа време не е познато, а непосредно по ослободувањето го добила името на народниот херој Мирче Ацев. Тогаш во рамките на обновата и градењето на државата започнува образованието на младите генерации на македонски јазик.
во изминатите 6,5 децении основно образование завршиле вкупно 6085 ученици, а во нивното образовање и воспитување биле ангажирани над 300 наставници.

Мирче Ацев

Податотека:OU Mirce Logo.gif
Место
Општина: Ѓорче Петров
Нас. место: Ѓорче Петров
Адреса: ул. Мечкин Камен б.б.
Местоположба
Основни информации
Директор: Гордана Билбилоска Насковска
Контактни информации
Мреж. место www.oumirceacev.edu.mk/

Број на ученици

уреди

Во училиштето моментално се образуваат 859 ученици, од кои 780 се од Македонци, 39 Роми, 4 Албанци, 2 Турци, 1 Влав, 6 Бошњаци и 5 од другите националности. 437 се машки, а 422 се женски.

Учество на натпревари

уреди

Освоени награди

уреди

Познати личности кои учеле во ова училиште

уреди

Познати личности кои предавале во ова училиште

уреди

Наводи

уреди