Монахан ( англиски: Monaghan , ирски: Muineachán ) — град во Република Ирска, во северниот дел на земјата. Градот е дел од округот Монахан со исто име и е негово седиште и најголем град.

{{{name}}}

Природни услови уреди

Градот Монахан се наоѓа во централниот дел на ирскиот остров и северниот дел на Република Ирска и припаѓа на провинцијата Алстер . Границата со Северна Ирска е 8 километри. Градот се наоѓа на 130 километри северно од Даблин .

Монахан се наоѓа во низинската област на централна Ирска . Во градот нема водотеци, но реката Блеквотер тече 8 километри источно од градот. Централниот дел на градот е на 60 метри надморска височина.

Клима : Климата во Монахан е умерено континентална со изразено влијание на Атлантикот и на тековната голфска струја. Затоа, градот се одликува со блага и високо променлива клима.

Историја уреди

Областа Монахан била населена уште во праисторијата . Во раниот среден век тоа беше во сопственост на Викинзите . Областа беше освоена од англиските Норманци кон крајот на 12 - ти. век .

Во текот на 16 и 17 век, Монахан учествувал во бурните времиња во борбите за моќ над Англија . Ова ја оштети економијата на градот. Сепак, вистинската пресврт на економијата на градот се случи во средината на 19-ти. век во време на ирско глад. Во исто време, градот беше еден од центрите на ирската национална преродба, камен-темелник на денешната ирска држава.

Монахан е основан во 1921 година на Република Ирска . Обнова на градот започна само во последните децении, кога Монахан повторно забележа брз развој и раст.

Население уреди

Според најновите проценки од 2011 година . година. Монахан имаше население од околу 6.000 во градот и околу 8000 во поширокото градско подрачје. Во последниве години, населението во градот се зголеми.

Стопанство уреди

Монахан бил традиционален занаетчиски и трговски центар. Традиционалното производство е поврзано со шумарството и производството на мебел.

Надворешни врски уреди