Зоран Коњановскиминистер за одбрана на Република Македонија во периодот 2008–2011 и министер за локална самоуправа во периодот 2006–2007. Коњановски е роден на 3 март 1967 година во Битола. Активист на ВМРО-ДПМНЕ е од 1993 година. Извршувал повеќе функции во битолскиот општински комитет на партијата, а од 2005 е член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Зоран Коњановски
Министер за одбрана
На должноста
28 јули 2008 – 28 јули 2011
Претседател Никола Груевски
Претходник Лазар Еленовски
Наследник Фатмир Бесими
Министер за локална самоуправа
На должноста
26 август 2006 – 1 јуни 2007
Претходник Ризван Сулејмани
Наследник Абдураман Мемети
Лични податоци
Роден(а) 3 март 1967(1967-03-03)(57 г.)
Битола, СР Македонија, СФРЈ
Националност Македонец
Партија ВМРО-ДПМНЕ
Сопружник Јасмина
Деца Горазд и Дамјан
Вероисповед Православен христијанин

Дипломирал на Машинскиот Факултет, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола во 1992 година. Од јуни 1999 година до 2005 година е вработен во ЈП Стрежево - Битола како одговорен инженер за одржување на хидромеханичка опрема. Коњановски за претседател на Советот на општина Битола е избран во 2005 година и таа функција ја извршува до 2006 година, кога на Парламентарните избори е избран за пратеник во Собранието на Република Македонија. Во периодот 2007 и 2008 година ја извршува функцијата Генерален директор на подружница РЕК Битола.

Зоран Коњановски учествувал на многубројни меѓународни и домашни конференции, форуми, семинари и обуки. Тој е оженет со Јасмина со која имаат две деца, Горазд и Дамјан.