Министер за локална самоуправа на Македонија

Министер за локална самоуправа — прв човек во министерството за локална самоуправа на Република Македонија, институција која била основана во 1998 година. Моментален министер за локална самоуправа е Сухејл Фазлиу.

Министер за локална самоуправа на Република Македонија
Функционер
Сухејл Фазлиу

од 1 јуни 2017 г.
Прв функционерЏевдет Насуфи
Создадена1998
Плата66 442 MKD/месечно[1]

Список на министри

уреди
Партија

      ДПА       СДСМ       ДУИ       ВМРО-ДПМНЕ       ПДП       АА

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Џевдет Насуфи
(1948-)
  30 ноември 1998 28 декември 1999 ДПА
2 Џемаил Саити
(?-)
  28 декември 1999 13 мај 2001 ДПА
3 Фаик Аслани
(?-)
  13 мај 2001 1 ноември 2002 ДПА
4 Александар Гештаковски
(?-)
  1 ноември 2002 17 декември 2004 СДСМ
5 Ризван Сулејмани
(1957-)
  17 декември 2004 27 август 2006 ДУИ
6 Зоран Коњановски
(1967-)
  27 август 2006 18 јуни 2007 ВМРО-ДПМНЕ
7 Абдурахман Мемети
(?-)
  18 јуни 2007 27 јули 2008 ПДП
8 Муса Џафери
(1959-)
  27 јули 2008 28 јули 2011 ДУИ
9 Невзат Бејта
(1961-)
  28 јули 2011 18 февруари 2013 ДУИ
10 Тахир Хани
(1961-)
  18 февруари 2013 25 јуни 2014 ДУИ
11 Лирим Шабани
(1981-)
  25 јуни 2014 5 април 2016 ДУИ
12 Ширет Елези
(1981-)
  5 април 2016 1 јуни 2017 ДУИ
13 Сухејл Фазлиу
(1986-)
1 јуни 2017 26 јуни 2019 НДП

Наводи

уреди