Медведград се наоѓа на планината Медведница, во Хрватска. Медведград е стар град, кој бил изграден во 13 век (1249-1254), по инвазијата на Татарите (1242) на овие простори. Градот се наоѓа на надморска висина од 593 метри. Во времето кога бил изграден, Медведград бил еден од најголемите тврдини во Хрватска. градот бил напуштен по земјотресот од 1590 година, а веќе во 1642 година местото се споменува само како рушевина.

Медведград
Gradina Hreljin
Карта
Општи податоци
ГрадМедведница
ЗемјаХрватска

Во тврдината се наоѓа готска капела Свети Филип и Јаков и Олтар, кој претставува споменик на паднатите борци во времето на војната во Хрватска. Од тврдината се гледа градот Загреб.