Десетични
Вредност  SI 
1000 кбит килобит
10002 Мбит мегабит
10003 Гбит гигабит
10004 Тбит терабит
10005 Пбит петабит
10006 Ебит ексабит
10007 Збит зетабит
10008 Јбит јотабит
10009 Рбит ронабит
100010 Квбит кветабит
Двоични
Вредност  IEC  JEDEC 
1024 Кибит кибибит Кбит Кб килобит
10242 Мибит мебибит Мбит Мб мегабит
10243 Гибит гибибит Гбит Гб гигабит
10244 Тибит тебибит
10245 Пибит пебибит
10246 Еибит ексбибит
10247 Зибит зебибит
10248 Јибит јобибит

Мебибитот ― множител на битот, единица на информации, префиксирана со стандардно заснованиот умножувач „меби“ (симбол Mi), бинарен префикс што значи 220.[1][2] Симболот на единицата на мебибитот е Mibit.

1 мебибит = 220 бити = 1048576бити = 1024 кибибити[3]

Оваа единица е најкорисна за мерење на капацитетот на RAM и ROM чипот.

Мебибитот е тесно поврзан со мегабитот што е еднакво на 106 бити = 1.000.000 бити.

Во текот на 1980-тите и 1990-тите, производителите на видео игри понекогаш ја пријавувале количината на меморијата само за читање (ROM) на внатрешниот кертриџ на пакувањето во мегабити, каде 1 мегабит изнесувал 128 кибибајти и 8 мегабити биле 1 мебибит ROM, што содржел инструкции и податоци за играта.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. International Electrotechnical Commission, IEC 60027-2 (2000-11) Ed. 2.0
  2. A.J. Thor (2000). „Prefixes for binary multiples“. Metrologia. 37 (81): 81. doi:10.1088/0026-1394/37/1/12.
  3. Definitions of the SI units: The binary prefixes