Десетични
Вредност  SI 
1000 кбит килобит
10002 Мбит мегабит
10003 Гбит гигабит
10004 Тбит терабит
10005 Пбит петабит
10006 Ебит ексабит
10007 Збит зетабит
10008 Јбит јотабит
10009 Рбит ронабит
100010 Квбит кветабит
Двоични
Вредност  IEC  JEDEC 
1024 Кибит кибибит Кбит Кб килобит
10242 Мибит мебибит Мбит Мб мегабит
10243 Гибит гибибит Гбит Гб гигабит
10244 Тибит тебибит
10245 Пибит пебибит
10246 Еибит ексбибит
10247 Зибит зебибит
10248 Јибит јобибит

Јобибитот ― множител на битот, единица за чување дигитални информации, префиксирана со стандардно заснованиот умножувач yobi (симбол Yi), бинарен префикс што значи 280. Симболот на единицата за јобибитот е јибит.[1][2]

1 јобибит = 280 бити = 1208925819614629174706176бити = 1024 зебибити.[3]

Префиксите зеби и јоби првично не биле дел од системот на бинарни префикси, но биле додадени од Меѓународната електротехничка комисија во август 2006 година.[4]

Наводи

уреди
  1. International Electrotechnical Commission, IEC 60027-2 (2000-11) Ed. 2.0
  2. A.J. Thor (2000). „Prefixes for binary multiples“. Metrologia. 37 (81): 81. doi:10.1088/0026-1394/37/1/12.
  3. Bruce Barrow (January 1997). „Definitions of the SI units: The binary prefixes“. physics.nist.gov.
  4. „IEC - IEC in action | News releases > nr2005 - Here come zebi and yobi“. Архивирано од изворникот на 12 септември 2009.