Десетични
Вредност  SI 
1000 кбит килобит
10002 Мбит мегабит
10003 Гбит гигабит
10004 Тбит терабит
10005 Пбит петабит
10006 Ебит ексабит
10007 Збит зетабит
10008 Јбит јотабит
10009 Рбит ронабит
100010 Квбит кветабит
Двоични
Вредност  IEC  JEDEC 
1024 Кибит кибибит Кбит Кб килобит
10242 Мибит мебибит Мбит Мб мегабит
10243 Гибит гибибит Гбит Гб гигабит
10244 Тибит тебибит
10245 Пибит пебибит
10246 Еибит ексбибит
10247 Зибит зебибит
10248 Јибит јобибит

Пебибитот ― множител на битот, единица за складирање на дигитални информации, префиксирана со стандардно заснованиот умножувач пеби (симбол Pi), бинарен префикс што значи 250.[1][2] Симболот на единицата на пебибитот е Pibit.

1 пебибит = 2 50 бити = 1125899906842624бити = 1024 тебибити[3]

Пебибитот е тесно поврзан со петабитот, соодветната единица која го користи метричкиот префикс пета, што е 1015 бити.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. International Electrotechnical Commission, IEC 60027-2 (2000-11) Ed. 2.0
  2. A.J. Thor (2000). „Prefixes for binary multiples“. Metrologia. 37 (81): 81. doi:10.1088/0026-1394/37/1/12.
  3. Definitions of the SI units: The binary prefixes