Десетични
Вредност  SI 
1000 кбит килобит
10002 Мбит мегабит
10003 Гбит гигабит
10004 Тбит терабит
10005 Пбит петабит
10006 Ебит ексабит
10007 Збит зетабит
10008 Јбит јотабит
10009 Рбит ронабит
100010 Квбит кветабит
Двоични
Вредност  IEC  JEDEC 
1024 Кибит кибибит Кбит Кб килобит
10242 Мибит мебибит Мбит Мб мегабит
10243 Гибит гибибит Гбит Гб гигабит
10244 Тибит тебибит
10245 Пибит пебибит
10246 Еибит ексбибит
10247 Зибит зебибит
10248 Јибит јобибит

Јотабитот ― множител на единицата бит за дигитални информации или сметачко складирање. Префиксот јота (симбол Y) е дефиниран во меѓународниот систем на единици (SI) како множител на 1024 (1 септилион, кратка скала),[1] и затоа

1 јотабит = 1024бити = 1000000000000000000000000бити = 1000 зетабити.[2]

Јотабитот има единичен симбол Ybit или Yb.

Јотабитот е тесно поврзан со јобибит, единица-множител добиена од бинарниот префикс јоби од ист величински редослед,[3] што е еднакво на 280бити = 1208925819614629174706176бити, или приближно 21% поголем од јотабитот.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. The NIST Reference on Constants, Units, and Uncertainty: SI prefixes
  2. www.dictionary.com. „Yottabit“. Архивирано од изворникот на February 18, 2011. Посетено на September 28, 2010.
  3. The NIST Reference on Constants, Units, and Uncertainty: Prefixes for binary multiples