Десетични
Вредност  SI 
1000 кбит килобит
10002 Мбит мегабит
10003 Гбит гигабит
10004 Тбит терабит
10005 Пбит петабит
10006 Ебит ексабит
10007 Збит зетабит
10008 Јбит јотабит
10009 Рбит ронабит
100010 Квбит кветабит
Двоични
Вредност  IEC  JEDEC 
1024 Кибит кибибит Кбит Кб килобит
10242 Мибит мебибит Мбит Мб мегабит
10243 Гибит гибибит Гбит Гб гигабит
10244 Тибит тебибит
10245 Пибит пебибит
10246 Еибит ексбибит
10247 Зибит зебибит
10248 Јибит јобибит

Кибибитот ― множител на битот, единица за чување дигитални информации, користејќи го стандардниот бинарен префикс киби, кој има симбол Ki, што значи 210.[1][2] Симболот на единицата на кибибитот е Kibit.

1 кибибит = 210 бити = 1.024 бити[3]

Кибибитот постои од 1998 година и е тесно поврзан со килобитот, што е еднакво на 103 бити = 1.000 бити. Сепак, кибибит е 1024 бити. Исто така, еден кибибајт е 1.024 бајти.

Бинарните префикси се дел од меѓународниот систем на количини.[4]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. International Electrotechnical Commission, IEC 60027-2 (2000-11) Ed. 2.0
  2. A.J. Thor (2000). „Prefixes for binary multiples“. Metrologia. 37 (1): 81. doi:10.1088/0026-1394/37/1/12.
  3. „Definitions of the SI units: The binary prefixes“. physics.nist.gov.
  4. „JCGM 200:2008 - English - 1. Quantities and units“. www.iso.org.