Мавзолеј на првиот цар Чјин

Мавзолејот на првиот цар Чин ,(Qin Shi Huang) (кинески: 秦始皇陵; пинјин: Qínshǐhuáng Líng) се наоѓа во Област Линтонг од 210 година пред нашата ера, е една од најголемите гробници во светот и е најпозната по својата колекција од преку 7.000 реални фигури на војници и коњи од теракота, т.н. Воини од теракота . Мавзолеј се наоѓа 36 километри североисточно од градот Сиан, Шанси во централниот дел Кина[1].

Историја уреди

 
Теракотни воини
 
Музејот однадвор има форма на земјена пирамида

Чин Ши Хуанг беше првиот Кинески цар што ја обединил Кина 221. пред новата ера. Во истата година, тој започнал да го гради својот мегаломански мавзолеј, а научниците проценуваат дека околу 700.000 работници учествувале во изградбата[2].

Мавзолејот беше откриен сосема случајно во март 1974 година. години кога селаните од блиското село се обиделе да ископаат бунар за да се спасат од суша. На длабочина од 4 метри пронашле флејти, под од тули и бронза самострел со стрели. Археолошките ископувања започнаа кратко време по откривањето и „Музејот на првиот цар од династијата Чин“ бил отворен за јавноста 1979 година. години . Во 1980 година. откриени дв две кочии од [Бронзена | бронзена], 20 метри западно од кралската гробница. Кочиите биле со четири тркала, составени од 3.000 различни парчиња (од кои 1.720 парчиња накит биле со3.033 грама злато и 4.342 грама сребро).

Од 1987 година, Мавзолејот на Првиот кинески император бил запишан на списокот на УНЕСКО и Светско наследство во Азија и Океанија[3].

Одлики уреди

Мавзолејот е опкружен со надворешни sидови во форма на квадрат, со пречник 2.000 x 900 метри, а внатре има внатрешни sидови 1.200 x 550 m. Меѓу нив биле плевни, куќи на службеници и чувари, пештери со ретки животни, пештери со танчери и акробати и пештери каде што биле пронајдени шлемови. На внатрешниот плоштад доминира гробница во форма на пирамида. На врвот биле придружните згради: живеалиште со сала, објекти за државни службеници и квадратна јама од 3.025 м2 во која беа пронајдени бронзени вагони.

Околу 310 метри источно од надворешните sидови се наоѓаат две ископини, едната со гробници, а другата со фигури од теракота и коњи. Само 300 метри источно од нив има уште четири ископини, од кои две се истражени. Во првата, со големина од 14.260 м2, има армија од војници од теракота со природна големина од 6000 војници и 40 фигури од бронзени и глинени вагони на четири тркала. Следната ископина има ист број војници и 89 вагони. Се на се, мавзолејот се протега на повеќе од 56 км². Важна одлика на овие фигури е исклучителната индивидуализација на секој лик, секоја фигура е различна од другите[4]..

Целиот музеј на првиот император од династијата Чин беше истражен во 1994 година. година и во него посетителите можат да видат 1.087 војници од теракота и коњи, што е бројот на реконструирани бројки досега.


Наводи уреди

  1. of the First Qin Emperor
  2. „Terracotta Warriors from the mausoleum of the first Qin emperor of China“. Архивирано од изворникот на 2021-10-20. Посетено на 2021-10-12.
  3. Qin tomb
  4. One of History's Greatest Armies is Built Entirely of Clay

Литература уреди

  • Roberto Ciarla (Hrsg.): Krieger für die Ewigkeit. Die Terrakotta-Armee des ersten Kaisers von China. Überarbeitete Auflage. vmb Publishers, Vercelli 2011, ISBN 978-88-540-1771-9.
  • Peter-Matthias Gaede (Hrsg.): Das große Buch der Archäologie. Expeditionen in mythische Welten. (= GEO-Sammelband). 1. Auflage. Gruner + Jahr, 2003, ISBN 3-570-19436-1.
  • Zhang Zhongli, Une des plus importantes découvertes du XXe siècle : Les guerriers et les chevaux en terre cuite des Qin, éditions de la Chine populaire, Beijing, 1997, 128 pages ISBN 7-80065-592-X. Zhang Zhongli est le directeur adjoint du musée, chef de l'équipe des archéologues, traduction de Zou Shaoping et Gong Jieshi.

Надворешни врски уреди