Лесја Украинка (укр. Леся Українка) (25 февруари 187113 август 1913) е позната украинска писателка. Нејзиното вистинско име е Лариса Петривна Косач-Квитка (укр. Лариса Петрівна Косач-Квітка).

Лесја Украинка
украинска писателка
Роден/а25 февруари 1871
Новоград Волински, Руска Империја, сега Украина
Починат/а13 август 1913
Сурами, Руска Империја, сега Грузија
ЗанимањеПоет, писател.

Родена е во Новоград-Волински (Новоград-Волинський), во тоа време во состав на Руската Империја. Нејзината мајка е Олга Драгоманова, украинска писателка позната под псевдонимот Олена Пчилка (Олена Пчілка)

Книжевно творештво

уреди

Поезија:

  • «На крилах пісень» (1893)
  • «Думи і мрії» (1899)
  • «Відгуки» (1902)
  • «Contra spem spero» (1890)
  • «Невільничі пісні» (1895)

Драматургија:

  • «Одержима» (1901)
  • «Кассандра» (1907)
  • «У катакомбах» (1905)
  • «Лісова пісня» (1911)
  • «Камінний господар» (1912)

Ликот на Лесја Украинка

уреди
 
Советска поштенска марка со ликот на Лесја Украинка

Во времето на СССР, ликот на Лесја Украинка е претставен на советските поштенски марки. Сега ликот на Лесја Украинка е претставен на украинската банкнота од 200 грн.

Врски

уреди