Ласло Лајта (унгарски: László Lajtha; 30 јуни 1892 — 16 февруари 1963) — унгарски композитор, етномузиколог и диригент.

Ласло Лајта

Кариера уреди

 
Комеморативна плакета го означува домот на Лајта Ласло на Ваци Утца (улица) во централна Будимпешта, каде што живеел и работел помеѓу 1923 и 1963 година.

Роден е како Ида Визел, во семејство со мешано потекло. Лајта студирал со Виктор Херцфелд на Академијата за музика во Будимпешта, а потоа во Лајпциг, Женева и конечно во Париз каде што бил ученик на Винсент Инди. Пред Првата светска војна, во соработка со Бела Барток и Золтан Кодали, тој ја презел студијата и транскрипцијата на унгарската народна песна, водел проект за производство на серија музички снимки од народна музика. Во текот на војната, тој служел на фронт како артилериски офицер, искуство на кое се потсетил во неговата мрачна Втора симфонија (1938). Во 1919 година се оженил за Роза Холос и почнал да подучува на Националниот конзерваториум во Будимпешта. Од 1928 година бил член на Меѓународната комисија за популарни уметности и традиции на Друштвото на народите. Тој исто така бил член на Меѓународниот совет за народна музика со седиште во Лондон.

По Втората светска војна, Лајта бил назначен за директор на музика за унгарско радио, директор на Музејот за етнографија и на Националниот конзерваториум во Будимпешта. Неговото симфониско дело In Memoriam било првото ново дело што требало да биде премиерно изведено во Будимпешта. Во 1947-1948 Лајта поминал една година во Лондон, откако бил замолен од режисерот Георг Хоелеринг да состави музика за неговиот филм за стихозбирката Т. С. Елиот Убиството во катедралата. Наместо да обезбеди музика за филмот, Лајта напишал три важни концертни дела - негова Трета симфонија, оркестарски варијации и Харп квинтет бр.2 - од кои делови биле користени во филмот. Кога се вратил во Унгарија, неговиот пасош бил конфискуван заради тоа што престојувал премногу долго на Запад, и бил отстранет од сите горенаведени работни места. Во 1951 година тој ја добил награда Кошут за неговите активности во фолклорните истражувања.

Помеѓу 1923 и 1963, Лајта живеел во Будимпешта, каде што била поставена комеморативна плоча. Со неговата сопруга Роза Холос имал два сина: Ласло Лајта[1] (1995), кој бил светски познат истражувач за рак и Абел Лајта, кој е меѓународно реномиран невролог и истражувач на мозокот кој живее во САД.

Постигнувања и слава уреди

Меѓународната признание на Лајта како композитор започна во 1929 година со неговиот Гудачки квартет бр.3, кој доби награда Кулиџ. Од неговото време во Париз пред Првата светска војна, Лајта имал многу пријатели меѓу француските уметници, како што се романописецот Ромен Ролан и композиторот Анри Баро, а од 1930 година некои од неговите дела ги издал издавачот од Париз, Алфонс Ледук. Тој бил единствениот унгарски композитор по Франц Лист кој бил избран за член на француската Академија на уметностите. Работите на Лајта вклучуваат:

 • девет симфонии
 • десет гудачки квартети
 • три балети: Лисистрата (1933), Гробот на четирите богови (1943) и Капричио (1944)
 • Оперета: Сина капа (1950)

заедно со многу други оркестарски, камерни и соло инструментални дела, црковна музика и филмска музика. Неговите дела ја покажуваат интригантна синтеза на француски и унгарски национални елементи со музички неокласицизам , што многу јасно се гледа на пример во неговата четврта симфонија (1951), насловена како Le Printemps. Неговите подоцнежни дела се многу радикални во нивната конструкција со некоја екстремна дисонанца, на пример Седмата симфонија, Есен (1957), како жалење за востанието од 1956 година.

Избрана список на дела уреди

Пијано уреди

 • Egy muzsikus írásaiból ( Писани на музичар ), 9 фантазии оп. 1 (1913)
 • Contes
 • 11 парчиња оп. 2 (посветена на Бела Барток, 1914)
 • Sonata op. 3 (1914)
 • Прелуди (1918)
 • 6 парчиња оп. 14 (1930)
 • Erdélyi induló ( Трансилванија март ) (1945)
 • 3 призраци (за пијано со или без глас, 1957)

Камерна музика уреди

Стринг квартети уреди

 • бр. 1 Двојна фуга и rondo op. 5 (1923)
 • бр. 2 op. 7 (1926)
 • бр. 3 Játékország op. 11 (1929)
 • бр. 4 op. 12 (1930)
 • бр. 5 5 études op. 20 (1934)
 • бр. 6 4 etudes op. 36 (1942)
 • бр. 7 op. 49 (1950)
 • бр. 8 op. 53 (1951)
 • бр. 9 op. 57 (1953)
 • бр. 10 Suite трансилваин во 3 дела оп. 58 (1953)

Друго уреди

 • Пијано квинтет оп. 4 (1922)
 • Пијано квартет оп. 6 (1925)
 • Стринг трио (број 1) Серенада оп. 9 (1927)
 • Трио концерт со пијано оп. 10 (1928)
 • Соната за violoncelle et piano op. 17 (1932)
 • Стринг трио бр. 2 op. 18 (посветен на Ромен Роланд, 1932)
 • Трио за флејта, харфа и пијано оп. 22 (1935)
 • Маринецет , составен од 4 дела за флејта, виолина, виола, виолончело и харфа. 26 (1937)
 • Соната за виолина и пијано оп. 28 (наводно изгубени, 1938)
 • Концерт (сонат) за виолончело и пијано оп. 31 (посветен на Андре Навара, толкувач на неколку негови камерни дела, 1940)
 • Серенада за 3 духовни инструменти op. 40 (наводно изгубени, 1944)
 • Стринг трио бр. 3 Soirs transylvains , 4 скици оп. 41 (1945)
 • 4 хомаги за флејта, обоа, кларинет и фагота оп. 42 (1946)
 • Квинтет бр. 2 за флејта, виолина, виола, виолончело и харфа оп. 46 (1948)
 • Трио бр. 2 за флејта, виолончело и харфа. 47 (1949)
 • Интермецо за алт саксофон и пијано оп. 59 (1954)
 • Концертна соната за флејта и пијано оп. 64 (1958)
 • 3 парчиња за соло флејта оп. 69 (1958)
 • Концертна соната за виолина и пијано оп. 68 (1962)

Оркестрални дела уреди

Симфони уреди

 • бр. 1 op. 24 (1936)
 • бр. 2 op. 27 (1938)
 • бр. 3 op. 45а (од филмот Убиство во катедралата , 1948)
 • бр. 4 Le Printemps op. 52 (1951)
 • бр. 5 op. 55 (посветен на Хенри Барро, 1952)
 • бр. 6 op. 61 (1955)
 • бр. 7 Révolution op. 63 (1957) (исто така наречен есен )
 • бр. 8 op. 66 (1959)
 • бр. 9 op. 67 (1961)

Балети уреди

 • Lysistrata op. 19а, од истоимената игра на Аристофан (1933, + намалување за 2 пијана, + 2 оркестарски апартмани 19б и 19ч, истата година)
 • A négy isten ligete (Гробот на четирите богови) op. 38а (1943, + редукција за пијано 4 раце, + оркестарски стан оп. 38б, апартман број 2, иста година)
 • Capriccio op. 39 (1944, + намалување за пијано 4 раце, истата година)

Филмска музика уреди

 • Хортобаги , 2 симфониски слики добиени од музика до филмот на Георг Хоелеринг, оп. 21 (1934)
 • Убиство во катедралата оп. 45b (1948), музика за британскиот филм со истото име од Џорџ Холеринг, објавен во 1952 година, адаптација на истоимената работа на Т.С. Елиот
 • Alakok és formák (форми и облици) оп. 48 (изгубен резултат, 1949), музика за британскиот филм со истото име од Џорџ Хоелеринг
 • Ковек, варак, егерек (1956), музика за унгарскиот филм со исто име

Други оркестарски дела уреди

 • Концерт за виолина оп. 15 (наводно изгубени, 1931)
 • Дивертисмент оп. 25 (1936)
 • Симфонија (без број) Лес Соли за низа оркестар, харфа и перкусии оп. 33 (посветен на Флорент Шмит, 1941)
 • Во Memoriam op. 35 (1941)
 • Sinfonietta (број 1) за низа оркестар оп. 43 (1946)
 • Варијации, оп. 44 ( 11 варијации за оркестар на едноставна тема, "Искушенија" , од филмот Убиство во катедралата ) (1947-8)
 • Suite no. 3 op. 56 (1952, напишана за 100-годишнината од Унгарската филхармонија)
 • Sinfonietta no. 2 за низа оркестар оп. 62 (1956)

Работи за гласови уреди

 • 19 Маѓар непдал ( 19 унгарски фолксонгс ) за мецосопран, тенор и пијано (1924)
 • Моте за мецосопран, контрата (или баритон) и пијано (или орган) оп. 8 (1926)
 • Vocalise-étude за висок глас и пијано (1931)
 • 3 ноктурни за сопран, флејта, харфа и гудачки квартет op. 34 (1941)

Опера уреди

 • Ле Chapeau bleu , операта buffa во две дела за солисти и оркестар op. 51 (1950)

Хорски дела уреди

 • Esti párbeszéd - A hegylakók ( Вечер разговор - Планините ) за мешан хоп на cappella op. 16 (1932)
 • 2 chœurs на песни на Чарлс Слоновата Орлеан за мешан хоп на cappella op. 23 (1936)
 • 4 мадригали за глас на песните на Чарлс Слоновата Орлеан за мешан хоп на cappella op. 29 (1939)
 • Холидеј? за мешан хоп на cappella op. 32 (1940)
 • Миса во тоно фриџо или Миса во дијабес скопјаци за хор и оркестар оп. 50 (1950)
 • Миса за мешан хор и орган оп. 54 (1952)
 • Magnificat за женски хорови и орган op. 60 (1954)
 • 3 химни за Ла Сент Веерж (3 Химни за Пресвета Богородица), за женски хор и органски оргии. 65 (посветена на Надија Буланже, 1958).

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Dreifus, C. The matriarch of modern cancer genetics. New York Times February 7, 2011.

Надворешни врски уреди