Кумановско-осоговска епархија

епархија на Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија


Кумановско-осоговска епархија — една од 15. епархии на Македонската православна црква - Охридска архиепископија (МПЦ-ОА).

Кумановско-осоговска епархија

Осоговски манастир
Основач МПЦ
Независност
Признавање православие
Поглавар Григориј
Седиште Куманово
Територија Куманово, Крива Паланка, Кратово
Власт
Јазик македонски, старословенски
Верници
Портал http://koe.mk

Епархијата е создадена со одлука на Светиот Архиерејски Синод на МПЦ-ОА на 17 септември 2013 година, како една од наследничките на Полошко-кумановската епархија. Епархијата ја возглавува Неговото Високопреосвештенство митрополитот Григориј. Оваа епархија се протега на територијата на градовите: Куманово, Кратово и Крива Паланка.

Состав на епархијата уреди

Во минатото, во состав на епархијата влегувале следните архијерејски намесништва:

Денес, епархијата е поделена само на Кумановско-кратовско архијерејско намесништво и Кривопаланечко архијерејско намесништво.

Митрополити уреди

Манастири уреди

Најпознати манастири во оваа епархија се:

Издаваштво уреди

Во Кумановско-осоговската епархија се развива активна издавачка дејност, во рамките на која се издава епархискиот тромесечник „Тавор“.

Галерија уреди

Објект на епархијата во близина на црквата „Св. Ѓорѓи“ во селото Старо Нагоричане

Надворешни врски уреди