Григориј Кумановско-осоговски

Митрополитот Григориј (Борче Љубомир Настески[1]) е архијереј на Македонска православна црква - Охридска архиепископија, со титула митрополит Кумановско-осоговски.


Епархија Кумановско-осоговска

Macedonian cross.svg
Григориј
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
На должноста
Стапил
2020
Претходник Јосиф
Лични податоци
Роден(а) 16 јануари 1978
Прилеп
Националност Македонец
Вероисповед Православен христијанин

ОбразованиеУреди

Митрополитот Григориј е роден на 16 јануари 1978 година во Прилеп, од татко Љубомир и мајка Ристана[2].

Основно и средно училиште завршил во родниот град, со одличен успех. Во 1996 година се запишал индустриски менаџмент на Техничкиот факултет во Битола, каде што дипломирал во 2001 година[2].

Магистерски студии завршува на Економскиот институт при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ - Скопје, во 2003 година, а докторирал на Институтот за социолошки и политичко‒правни истражувања во 2005 година[2]. На 14 јули 2006 година на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања ја одбрани докторската дисертација со наслов: “Влијанието на надворешната конкуренција врз стратегиите за диверзификација кај македонските банки“[3].

Во 2004 година запишува постдипломски студии на Богословскиот факултет при Универзитетот „Свети Климент Охридски“ во Софија[2]. На 13.09.2012 година јеромонахот д-р Григориј Настески ја одбрани докторската дисертација со наслов: „Христолошките и сотириолошките аспекти на евхаристиската реинтеграција на личноста“ на Софискиот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Р. Бугарија[4].

Монашки животУреди

Метанија за искушеник полага во декември 2003 година, а во чин ипоѓакон е ракопроизведен во мај 2004 година[2].

Во 2005 година, замонашен е во Манастирот Св. Леонтиј во Водоча, во чинот мала схима, од страна на митрополитот Наум. Истата година е ракоположен во чин јероѓакон.

Во чин јеромонах е ракоположен на 10 февруари 2006 година, во Манастирот Свети Георгиј и Свети Антониј Велики во Ново Село ‒ Струмица, каде што живее како собрат.

Во август 2007 година, заминува во ставропигијалниот манастир Рождество на Пресвета Богородица во Калишта ‒ Струга.

Во јануари 2015 година добива канонски прием во Кумановско‒осоговската епархија и од страна на надлежниот митрополит Јосиф е поставен за архијерејски заменик.

На 7 август 2015 година, во Манастирот Св. Јоаким Осоговски, од страна на митрополитот Јосиф е произведен во чин игумен.

Во 2016 година, со одлука на САС на МПЦ-ОА е избран за архимандрит[2].

АрхијерејУреди

21 мај 2020 година на предлог на Митрополит Кумановско-осоговски Јосиф е избран за епископ Сарандопорски, а на истата седница на САС на МПЦ-ОА е назначен за надлежен епархиски архијереј на Кумановско-осоговската епархија[2][5].

На 26 јули 2020 година во соборниот храм „Свети Никола Чудотворец“, во Куманово, од страна на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, во сослужение со членовите на САС на МПЦ – ОА, е востоличен за митрополит на Кумановско-осоговската епархија[6].

БиблиографијаУреди

  • Благобитие (2017)
  • Автокефалноста на МПЦ‒ОА (интракохезијални предразговори за долгорочноста на nominatio auctoris на правниот сукцесор на Охридската архиепископија ‒ македонската православна црква) - во коавторство со митрополитот Јосиф (2018)
  1. https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/bogoslovski_fakultet2/specialnosti/doktoranti/pridobivane_na_obrazovatelna_i_nauchna_stepen_doktor/arhiv/ieromonah_grigorij_borche_lyubomir_nasteski_bogoslovski_fakultet
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 https://koe.mk/mitropolit/
  3. http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=1436
  4. http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=5258
  5. http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=7285
  6. http://www.mpc.org.mk/vest.asp?id=7308