Краткоденица

Краткоденица е деноноќјето кога денот е најкраток, а ноќта најдолга. Таа се случува еднаш во годината, и тоа на северната хемисфера околу 21 декември, а на јужната околу 21 јуни. Краткоденицата го означува и преодот на годишните времиња од есен кон зима на северната земјина полутопка, односно од пролет кон лето на јужната.

ПоврзаноУреди