Сонцестој или солстициј — астрономска појава која се случува двапати годишно, и тоа во зима како краткоденица, кога денот е најкраток, и во лето како долгоденица, кога денот е најдолг. Сонцестојот заедно со рамноденицата се поврзани со годишните времиња.

2005 Изгрејсонце на летната краткоденица над Стоунхенџ