Кралство Хиџаз и Неџд

Кралство Хиџаз и Неџд (арап. مملكة الحجاز ونجد), прво наречено Кралството Хиџаз и Султанат Неџд (арапски: مملكة الحجاز وسلطنة نجد) ― дуална монархија на Арапскиот Полуостров основана во 1925 година по освојувањето на Хашемитското Кралство Хиџаз од страна на саудискиот Султанат Неџд.

Кралство Хиџаз и Неџд
مملكة الحجاز ونجد
Дуална монархија на Хиџаз и Неџд
1926 – 1932
Знаме Грб
Местоположба на Хиџаз-Неџд
Кралство Хиџаз и Неџд
Главен град
Јазици Арапски
Вероисповед Сунитски Ислам (Вахабизам)
Уредување Исламска апсолутистичка двојна монархија
Крал
 -  1926–1932 Абдулазис ел Сауд
Историја
 -  Хиџаз бил освоен од Неџд 19 декември 1925
 -  Абдулазиз крунисан за крал на Хиџаз 8 јануари 1926
 -  Неџд станал кралство 29 јануари 1927
 -  Основана е
Саудиска Арабија и
анексирање на Асир
23 септември 1932
Денес во

Во 1932 година, двете кралства се обединиле под името Кралство Саудиска Арабија.

Историја уреди

На 8 јануари 1926 година, во Месџид ел-Харам во Мека Абдулазиз, султанот од Неџд, бил крунисан за крал на Хиџаз и тој на 29 јануари 1927 година Неџд го издигнал до статус на кралство.[1] Со Договорот од Џеда од 20 мај 1927 година, државата на Абдулазиз била призната од Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска и била наречена Кралство Хиџаз и Неџд.[2]

Во следните пет години, Абдулазиз владеел со двата дела од неговото дуално кралство како посебни ентитети. На 23 септември 1932 година, Абдулазиз го прогласил сојузот на главните саудиски доминиони Ел-Хаса, Катиф, Неџд и Хиџаз под името Кралство Саудиска Арабија.[3]

Надворешна политика уреди

Поради блиските односи со Обединетото Кралство која го снабдувала со оружје, Кралството Хиџаз и Неџд можело да ја спроведува својата експанзионистичка политика. За време на кралот Абдулазиз, Хиџаз се повлекол од Лигата на народите.[4]

Во 1926 година, Сојузот на Советските Социјалистички Републики го признале Кралството Хиџаз и Неџд. Соединетите Американски Држави го пизнале во 1931 година. Веќе во 1932 година, Обединетото Кралство, Франција, СССР, Турција, Царската Држава Иран, Кралството Италија и Холандија имале амбасади во Џеда; Кралството Египет имало неофицијално конзуларно претставништво.[5]

Владетели на Хиџаз и Неџд уреди

Кралот на Хиџаз и Неџд (1926-1932) уреди

Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Абдулазис
  • عبد العزيز
26 ноември 1876(1876-11-26) – 9 ноември 1953(1953-11-09) (возр. 76) 8 јануари 1926 22 септември 1932 Син на Абдул ел Сауд и Сара ибн Ахмед ел Судаири Саудиска  

Поткрал на Хиџаз (1926–1932) уреди

Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Фајсал
  • فيصل
14 април 1906(1906-04-14) – 25 март 1975(1975-03-25) (возр. 68) 8 јануари 1926 22 септември 1932 Син на Ибн Сауд и Тарфа ибн Абдула ел Шеик Саудиска  

Поткрал на Неџд (1926-1932) уреди

Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Сауд
  • سعود
15 јануари 1902(1902-01-15) – 23 февруари 1969(1969-02-23) (возр. 67) 8 јануари 1926 22 септември 1932 Син на Ибн Сауд и Вада ибн Мухамед ал-Ораир Саудиска  

Наводи уреди

  1. Joseph Kostiner. (1993). The Making of Saudi Arabia, 1916–1936: From Chieftaincy to Monarchical State. Oxford University Press US, ISBN 0-19-507440-8, p. 104.
  2. Hejaz And Nejd
  3. Kingdom of Nadj-Hijaz (1916-1932)
  4. The First Soviet Peacemaking Initiative
  5. History The Kingdom of Saudi Arabia

Извори уреди