Витаминот В12 (кобаламин, цијанокобаламин) e витамин е растворлив во вода и е многу важен за метаболитичките процеси. Името витаминот В12 во принцип се користи за група слични атоми кој содржат кобалт.

Кобаламин
Cyanocobalamin.svg
Cyanocobalamin-3D-sticks.png
Систематско (IUPAC)
α-(5,6-dimethylbenzimidazolyl)cobamidcyanide
Клинички податоци
AHFS/Drugs.commonograph
Начин на издавање
  • UK: POM (само на рецепт)
Начин на
примена
oral, iv
Назнака
CAS-број68-19-9 Yes check.svgОк
ATC кодB03BA01
PubChemCID: 5479203
DrugBankAPRD00326 X mark.svgН
ChemSpider10469504 Yes check.svgОк
KEGGD00166 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL1697777 X mark.svgН
Хемиски податоци
ФормулаC63H88CoN14O14P
Моларна маса1355.37 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (what is this?)  (verify)

Недостатокот од овој витамин може да доведо до анемија и до некои невролошки болести.

По хемиската структура овој витамин е еден од најсложените витамини. Основата на овој витамин ја сочинува јадрото корина и затоа целиот овој збир на соединенија се нарекува кориноиди. Јадрото го сочинуваат четири редуцирани пиролни прстени кои се меѓусебно поврзани, додека кобалтот го сочинува средиштето на молекулата и со цврста ковалентна врска е врзан за четирите кислородни атоми. Присуството е многу важно за биолошката активност. Соединението содржи и нуклеоидни остатоци како (бази, шеќери, фосфати). Во зависност од групата која е комплексно врзана за кобалтот се разликуваат многу деривати (цијанокобаламин, хидроксикобаламин, метилкобаламин). Неговата стуктура е утврдена со методата рендгеноструктурна анализа од страна на Роберт Вудборт и Алберт Ешенмозер.

Витаминот В12 не го синтетизираат животните и растенијата, a го синтетизираат некои видиви на бактерии, како на пример микрофлората на преживарите која го синтетизира во неопходни количини. За човекот основни извори на витаминот В12 се производите од животинско потекло, морските плодови, месото е сиромашен извор на овој витамин. Овој витамин брзо се разградува на светло па затоа неопходхо е е да се чува на темни места. Има значаен антитумуристичен ефект и може да биде добар извор на енерија не замо за човековото тело туку и за неговиот нервен систем. Го одржува нервниот систем, ја подобрува концентрацијата, памтењето и рамнотежата. Препорачани дневни количини на овој витамин за добра здравствена форма се 2 μg / ден.