Климент Милошевиќ

Климент Милошевиќ (роден на 2 декември 1901 година во Охрид - починал на 26 ноември 1976 година во Скопје) — македонски лекар, специјалист по педијатрија и пневмофтизиологија. Медицински факултет завршил на Сорбона, педијатрија специјализирал во Виена. До 1941 г. работел во Белград, од каде што бил депортиран во логор. Во 1945 дошол во Скопје и формирал прв детски АТД и болница во с. Лешок (1946). Во 1957 г. ја основал Болницата за детска ТБЦ во Скопје (Козле).[1]

Климент Милошевиќ
Роден 2 декември 1901
Прилеп, Отоманско Црство
Починал 26 ноември 1976
Скопје, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање сликар
педагог

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Милошевиќ“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 952. Text "series " ignored (help)