Арман Жан ди Плеси де Ришелје

(Пренасочено од Кардинал де Ришелје)

Арман Жан ди Плеси де Ришелје (француски:Armand Jean du Plessis de Richelieu; 9 септември 1585 Париз - 4 декември 1642 Париз бил француски државник и кардинал. Тој бил министер за надворешни работи на кралот Луј XIII и имал многу големо влијание врз зголемувањето на моќта на монархијата, со што се смета за творец на францускиот апсолутизам. Бил назначен за кардинал од страна на папата Григориј XV. На 29 јануари 1635 ја основал Француската академија. Тој е исто така многу значајна личност и за историјата и меѓународните односи и дипломатијата, бидејќи е творец на концептот за raison d'état (фр. државна причина) односно за апсолутното застапување на националните интереси во надворешната политика и воедно е еден од основоположниците на реалиситчкиот правец во меѓународните односи.

Арман Жан ди Плеси де Ришело