Калиум хидроксид

хемиско соединение

Калиум хидроксид е неорганско соединение со формула KOH.

Калиум хидроксид
pellets of potassium hydroxide
crystal structure of KOH
Назнаки
1310-58-3 Ок
ChemSpider 14113 Ок
EC-број 215-181-3
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6093213
RTECS-бр. TT2100000
UNII WZH3C48M4T Ок
ОН-бр. 1813
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white solid, deliquescent
Густина 2.044 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
121 g/100 mL (25 °C)
178 g/100 mL (100 °C)
Растворливост soluble in alcohol, glycerol
insoluble in ether, liquid ammonia
Киселост (pKa) 13.5 (0.1 M)
Показател на прекршување (nD) 1.409
Структура
Кристална структура monoclinic
Опасност
NFPA 704
3
0
1
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
273 mg/kg
Слични супстанци
Други анјони Potassium hydrosulfide
Potassium amide
Други катјони Lithium hydroxide
Sodium hydroxide
Rubidium hydroxide
Caesium hydroxide
Слични супстанци Калиум оксид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи