Карлица или пелвис (латински: pelvis) — масивен коскен појас формиран од карличните коски споени со сакрумот и тртичната коска. Карлицата е сместена во долниот дел на трупот под стомакот и меѓу бутовите, нејзината улога е да ја пренесува тежината на телото од ’рбетниот столб на долните екстремитети.

Карлица
Gray242.png
Женска карлица
Gray241.png
Машка карлица
Податоци
Назнаки
ЛатинскиPelvis
TAA01.1.00.017
A02.5.02.001

ДеловиУреди

На карлицата се разликуваат:

ФункцииУреди

Најзначајни функции на карлицата се:

  • функција на поврзување, карлицата се поврзува со ’рбетниот столб од задната страна и со бутните коски од предната страна, се поврзува и со некои групи на мускули;
  • потпорна функција, карличниот појас е многу поцврст и посилен во споредба со раменскиот појас и претставува поткрепа на долниот дел од трупот;
  • заштитна функција, карлицата ги штити органите (делови од уринарниот тракт, внатрешни репродуктивни органи) сместени во карличната празнина.

ЗглобовиУреди

Карлицата е поврзана со:

 
Човечка карлица, прва фотогарфија со х- зраци, магнетна резонанца (втора фотографија) и 3-димензионална компјутерска томографија (трета фотографија).

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди