Знаме на Гренланд

Знамето на Гренланд е омислено од страна на Ту Кристиансен. Се состои од две еднакви хоризонтални траки во бела и црвена боја, со голем диск на десната страна на знамето. Едната половина на кругот која што се наоѓа во белото поле е црвена, додека пак другата половина на кругот која што се наоѓа во црвеното поле е бела.


Знаме на Гренланд
}}
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме вексиколошки опис
Сразмер 2:3
Усвоено 21 јуни 1985
Опис Две хоризонтални ленти во бела и црвена боја. Над нив има диск во црвена и бела боја.
Творец Туе Кристијансен

Локланото име на Гренландското е Erfalasorput, значи наше знаме, но називот Aappalaatoq (црвена) се користи за Грендланското, како и за знамето на Данска. Денес двете знамиња се истакнуваат, обично едно покрај друго.

Во 1978 година, Данска дала автономија на Гренланд, и еднаков статус со Кралството Данска. Локалната власт распишала јавен конкурс на кој стигнале 555 предлози. По втората расправа и додатните предлози усвоен е денешниот изглед, знаме со нордиски крст.

Знамето е усвоено на 21 јуни, 1985 година.

ПредлозиУреди

 
 Прв сериозне предлог од 1973.
 
 Нордиски крст, предлог од Свен Тито Ахен во 1984 година.
 
 Анонимен предлог од 1991 (бело за снегот во Гренланд, а зелено поради името на државата)
 
 Предлог кој се базирал на знамето на Данска

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди