Грб на Гренланд

Грбот на Гренланд е официјалниот грб на републиката. Грбот е составен од син штит на кој има нацртано исправена бела мечка. Грбот бил усвоен на 1 мај 1989 година. Мечката ја симболизира фауната на Гренланд, додека сината боја ги претставува Атлантскиот Океан и Северниот Леден Океан. Грбот бил усвоен на 1 мај 1989 година и истиот е дизајниран од Јенс Розинг.

Грб на Гренланд
Coat of arms of Greenland.svg
Подробно
ГрбоносецГренланд
Усвоен1 мај 1989
Штитсин штит со бела исправена бела мечка.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди