Елена Драгаш

Елена Кантакузина (грчки: Ἑλένη Δραγάση, 1372 - 1450) била византиска царица, сопруга на византискиот цар Мануил II Палеолог и мајка на последните двајца византиски цареви Јован VIII Палеолог и Константин XI Драгаш.

Елена Драгаш
Manuel II Helena sons.JPG
Византискиот цар Мануил II Палеолог, царицата Елена и тројца нивни синови - Јован VIII и деспотите Теодор и Андроник.
Сопружник Мануил II Палеолог
Деца
Јован VIII Палеолог
Теодор II Палеолог
Андроник Палеолог
Константин XI Палеолог
Димитриј Палеолог
Андреј Палеолог
Династија Дејановиќ
Татко Константин Драгаш
Мајка Првата жена на Константин

ПотеклоУреди

Елена Драгаш била ќерка на Константин Драгаш, владетел на Велбужд, од неговата прва сопруга.

ЦарицаУреди

На 10 февруари 1392 Елена Драгаш се омажила за византискиот цар Мануел II Палеолог.

Мануел II Палеолог починал на 21 јули 1425 година, а Елена Драгаш го надживеала со 25 години. Таа влегла во манастир со монашкото Хипомона.

Елена Драгаш починала на 23 мај 1450 година во Цариград.

ДецаУреди

Двајцата имале неколку деца: