Координати: 41°37′N 20°36′E / 41.617° СГШ; 20.600° ИГД / 41.617; 20.600

Долна Река ја опфаќа областа од вливот на Рибничка Река во реката Радика па сè до месноста Бошков Мост, односно вливот на Мала Река (Гарска Река) во Радика. Денес во овој дел се сместени и најголем број од живите и развиени села, сите во Општина Маврово и Ростуше:

Карта на Реканскиот Регион со четири географски целини

Етнички и верски состав Уреди

Во сите долнорекански села живеат Македонци, кои се поделени во две конфесии - муслимани и православни. Повеќе од 90 % од населението претставуваат Македонци муслимани, додека православно население живее во Битуше и еден дел во Ростуше (16,1 %). Во минатото православни живееле и во селата Велебрдо, Јанче и Требиште.

Поврзано Уреди