Документарен центар за наследство

Центарот за документација на наследството (ХЦДЦ) е руска државна институција ангажирана во собирање и ширење на различни информации поврзани со културното и природното наследство за научни, официјални и образовни цели. Структурна поделба на Рускиот истражувачки институт за културно и природно наследство именувана по Д.С. Лихачев (Институт за наследство). TsDN е создаден на 11 ноември 1996 година по наредба на министерот за култура на Руската Федерација.

Документарен центар за наследство

Историја

уреди

Центарот за документација на наследството (ХЦД) е создаден „со цел да се подобри информациската поддршка за заштита и рационално користење на културното наследство“ во Рускиот истражувачки институт за културно и природно наследство на 11 ноември 1996 година со наредба бр. 858 на министерот за Култура на Руската Федерација Евгениј Сидоров [1].

Центарот за документација на наследството собира и дистрибуира различни информации поврзани со културното и природното наследство за научни, услужни и образовни цели. Ширината на опфатот на овие информации се разликува од сите научни институции кои се занимаваат со историско и културно наследство. [2]

Средства

уреди

Центарот за документација на наследството ги складира средствата што му биле пренесени по ликвидацијата на Научно-методолошкиот совет (СМЦ) за заштита на историските и културните споменици на Министерството за култура на Руската Федерација во јули 1992 година, вклучително и документарните фондови „Унифицирани пасоши“. „Досие“, „Архива на НМС““ и делови од фондот на научни и информативни публикации „Пораки и збирки научни трудови“ и „Информативни публикации“. Овие средства содржат значителен број оригинали или копии на документи и комплетни збирки публикации од одреден профил за сите години на објавување или за неколку години. Во целост се претставени пораките и збирките на научни трудови објавени од Научнометодолошкиот совет од 1965 до 1992 година. Збирно, фондовите обезбедуваат информации за историските и културните споменици и за различните аспекти на нивната регистрација, заштита, употреба и реставрација.

Во делот „Законодавни акти“ се вклучени текстовите на сесиндикалното право и законите на повеќето синдикални републики за заштита и користење на историските и културните споменици. Во овој дел се претставени и меѓународните инструменти. Фондот на модерната легислатива за културно наследство (од 1991 г. ), кој ги презентира федералните и регионалните правни акти, постојано се ажурира.

Во 1990-тите, Центарот за документација на наследството започнал да создава сопствена електронска база на податоци за спомениците на културното и природното наследство и правни документи на кои се засноваат активностите за регистрација, заштита, употреба и реставрација во Руската Федерација и нејзините поединечни региони. Електронската база на податоци TsDN за типологијата на архитектонските форми има околу илјада клучни зборови, надминувајќи ги сите слични бази на податоци во светот. Еден од уникатните случувања на Центарот за документација на наследството е архитектонско-типолошката тема „Внатрешни капели“.

Од 2001 година ЦДН ја развиле темата за етнокултурно наследство.[3]

Издавачки активности

уреди

Од 1999 година, Центарот за документација на наследството објавува илустрирани научни збирки на написи „Архива на наследството“, вклучувајќи истражување со историска пристрасност потврдена со архивски материјали.

Друг правец на издавачката дејност на Централниот дом на писателите се речничките и референтните публикации, меѓу кои се издвојува илустрираниот 10-јазичен речник на поими од европската архитектура, објавен во 2002 година.

Во 2002 година, Центарот за документација на наследството започнал со објавување на илустрирана серија книги „Руски имоти“, чие прво издание била книгата „Кузминки“.[2]

Експертиза

уреди
 • На барање на Министерството за култура на Руската Федерација, врз основа на сопствената база на податоци за законодавни документи кои се однесуваат на наследството, Центарот за документација на наследството го анализирале трансферот на историски и културни споменици на верски здруженија во 1995-2000 година.[2]

Менаџери

уреди
 • 1996-2020 - Владимир Иванович Плужников (1938-2020), кандидат за историја на уметност, професор на Академијата за реставрација, редовен член на Академијата за архитектонско наследство, лауреат на Владата на Руската Федерација.

Вработени

уреди
 • Татјана ВладимировнаВасилченко, - виш истражувач .
 • Јури АндреевичГаврилов, - виш истражувач . Кандидат за педагошки науки .
 • Константин Георгиевич Головкин, - истражувач .
 • Алексеј Евгениевич Гритс, - виш истражувач .
 • Светлана Викторовна Илевич, - виш истражувач .
 • Андреј Андреевич Семенов, - научен соработник .
 • Георги Константинович Смирнов, - виш истражувач .
 • Алексеј Владимирович Харков, - виш истражувач .
 • Александар Георгиевич Шевченко, - виш истражувач .

Библиографија

уреди

Зборник на трудови на Центарот за документација на наследството

уреди

Збирка „Архива на наследството“

уреди
 • Архива на наследство-1999 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство.
 • Архива на наследство-2000 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство, 2001. - 336 стр. - 600 примероци. — ISBN 5-86443-051-X
 • Архива на наследството-2001 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство, 2002. - 388 стр. - 600 примероци. — ISBN 5-86443-081-1
 • Архива на наследството-2002 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство.
 • Архива на наследството-2003 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство, 2005 година.
 • Архива на наследство-2004 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство.
 • Архива на наследството-2005 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство, 2007. - 448 стр. - 500 примероци.
 • Архива на наследството-2006 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство.
 • Архива на наследството-2007 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство.
 • Архива на наследството-2008 / Комп. и научни ед. V. I. Плужников. - М.: Институт за наследство, 2010. - 371 стр. — ISBN 978-5-86443-159-7

Монографии

уреди
 • Смоленск том на Кодексот на архитектонски споменици и монументална уметност на Русија / Одговорен. ед. V. I. Плужников . - М., 2001 година.
 • Плужников В., Агеева Р., Илевич С., Јумжапова М. 10 јазици - 350 термини за европска архитектура. - М., 2002 година.
 • Плужников В.И. Архитектонско наследство на Тихвин. - М., 2006 година.
 • Плужников В.И. Услови на руското архитектонско наследство. Архитектонски речник. - М.: Уметност - XXI век, 2011 година. - 424 стр. - 1500 примероци. — ISBN 978-5-98051-087-9

За Центарот за документација на наследството

уреди

Наводи

уреди
 1. „Приказ Минкультуры РФ от 11.11.1996 № 858 «О создании Научно-методического центра документации наследия при Российском НИИ культурного и природного наследия»“. Архивирано од изворникот на 2019-06-29. Посетено на 2016-04-26.
 2. 2,0 2,1 2,2 „Центр документации наследия на сайте Института Наследия“. Архивирано од изворникот на 2013-03-03. Посетено на 2012-10-02. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 3. „Никифоров Д.А. Анализ документации, регламентирующей контроль технического состояния объектов культурного наследия“. Архитектура и дизайн. 2 (2): 31–37. 2017-02. doi:10.7256/2585-7789.2017.2.25021. ISSN 2585-7789. horizontal tab character во |title= во положба 16 (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)

Надворешни врски

уреди