Непосредна демократија

(Пренасочено од Директна демократија)

Непосредната демократија или директна демократија[1] — облик на политичка организација на општеството, во која главните одлуки се донесуваат или применуваат непосредно од граѓаните. При директното остварување на власта од народот може да биде во општонационален и локален размер, во различни форми за прифаќање на решенијата од самото население од јавен и локален карактер, а најчестиот начин е свикување на референдум. Како еден од главните предуслови за добро функционирање на директната демократија се наведува граѓанското општество.

Државни уредувања

Дел од темата Политика

Непосредна демократија
Претставничка демократија
Апсолутна монархија
Уставна монархија
Мешовито управување
Уставна република
Уставна република со елементи на непосредна демократија
Парламентарна република
Социјалистичка република
Капиталистичка република
Портал Политика · уреди

Извори

уреди
  1. A. Democracy[мртва врска] in World Book Encyclopedia, World Book Inc., 2006. B. Pure democracy entry in Merriam-Webster Dictionary. C. Pure democracy Архивирано на 27 септември 2007 г. entry in American Heritage Dictionary"