Давид Рикардо (анг. David Ricardo; Лондон, 19 април 1772Лондон, 11 септември 1823) — англиски економист, главен претставник на англиската класична школа. Неговите дела претставувале вдахновение за Карл Маркс, позајмувајќи ја Рикардовата трудова теорија на вредноста како основа за неговото социо-политичко учење.

Давид Рикардо
Класична економија
Роден19 април 1772(1772-04-19)
Починал11 септември 1823(1823-09-11) (возр. 51)
НационалностБританец
Влијанија одСмит · Бентам
Влијаел врзРикардовски социјалисти · Мил · Маркс · Срафа · Баро
ПридонесиРикардова еквиваленција, трудова теорија на вреднсота, компаративна предност, закон за опаѓачката добивка, економска рента[1]

Во 1809 г. го објавил памфлетот „Цената на златото“. Најпознато негово дело е „Принципи на политичката економија“.

Наводи уреди

  1. Miller, Roger LeRoy. Economics Today. Fifteenth Edition. Boston, MA: Pearson Education. стр. 559