Гуџарат е сојузна држава во Индија со површина од 196.024 км2 и 50.596.992 жители (2001). Гуџарат е индустриски најразвиената држава во Индија. Остварува 19,8% од вкупното индиско индустриско производство. Гуџарат се граничи со Пакистан, а од индиските држави со Раџастан на североисток, Мадја Прадеш на исток и Махараштра на југ. Арапското Море е на западниот брег на државата. Главен град на Гуџарат е планскиот град Гандинагар, кој го замени бившиот главен град Ахмедабад, кој и понатаму е стопанско-трговски центар на Гуџарат.

Гуџарат
Gujarat- ગુજરાત
Држава: Индија
Главен град: Гандинагар
Површина: 196.024 км2
Население: 50.596.992 (2001)
Густина на население: 258 жит/км2
Јазик: гуџаратски и хинди
Религија: хиндуизам
Портал: www.gujaratindia.com
Картат
Положба на Гуџарат во Индија
Положба на Гуџарат во Индија

Сурат претставува светски центар за изработка и брусење на дијаманти. Тука се изработуваат и се брусат 90% од дијамантите во светот или 55% од светската вредност. Ов на Индија ѝ носи приходи од 8 милијарди долари.