Махараштра
Maharashtra - महाराष्ट्र
Држава: Индија
Главен град: Мумбај
Површина: 307.713 км2
Население: 96.752.247 (2001)
Густина на население: 314 жит/км2
Јазик: маратски
Религија: хиндуизам (80,2 %), ислам (10,2 %),
будизам (6%),<христијанство (1,0 %), и друге
Мрежно место: www.maharashtra.gov.in
Мапа
Положај Махараштре у Индији

Махараштра е сојузна држава во Индија со површина од 307.713 км2 и 96.752.247 жители (сос: 1. јан. 2001). Густината на населението е 314 жит/км2. Втора е по население, а трета по површина во Индија. Најголемиот индиски град Мумбај (поранешен Бомбај) е главен град на Махараштра.

Планините во Махараштра
Поглед на Мумбај

ГеографијаУреди

Западните Гати претставуваат ридско подрачје пралелно со брегот, со просечна висина од 1200 метри. Западно се наоѓа Конкан крајбрежна низина, која е широка 50 до 80 км. Источно од Гата се простире висорамнината Декан. Западните Гати претставуваат подрачје каде извираат многу реки кои течат на југот од Индија. Тука извираат Годавари и реката Кришна.

ДемографијаУреди

Махараштра претставува втора индиска држава по бројот на население. Има 96.752.247 жители. Само 11 земји од светот имаат повеќе население од Махараштра. Градско население сочинува 42.4% од вкупното население. Службен јазик је маратскиот, кој го зборува мнозинството на населението. Сепак во Мумбај, како космополитски град се зборуваат и хинди, гуџаратски и англиски. Мнозинска религија е хиндуизмот со 80,2% верници, а муслиманите сочинуваат 10,2%, будистите 6%, а џаинисти и христијаните по 1%.

Најголеми градовиУреди

(Спрема пописот од 2001.)

Град Жители
Мумбај 11.914.398
Пуна 2.540.069
Нагпур 2.051.320
Тане 1.261.517
Калјан-Домбивали 1.193.266
Насик 1.076.967
Пимпри-Чинчвад 1.006.417
Шолапур 873.037
Аурантабад 872.667
Нави Мумбај 703.947
Биванди 598.703

Надворешни врскиУреди