Газела (мост во Белград)

мост во Белград

Газела e најпрометниот белградски мост на реката Сава. Дневно преку него поминуваат повеќе од 165.000 иако мостот е проектиран за околу 40.000.[1] Изграден е како дел од автопатот Братство и единство кој требал да ги поврзува тогашните републики на СФРЈ Македонија, Србија, Хрватска и Словенија.Реконстуркцијата на мостот траела од 2010 до 2012 година.

Газела
Влезот на мостот
Официјален називGazela
Газела
Особености
ВидМилан Ѓуриќ
Вкуп. должина332 m
Ширина27,5 m
Историја
Почнат1966
Завршен1970
Сообраќај
Дневен сообраќајповеќе од 160.000 возила дневно
Местоположба
Карта

Технички каректеристики уреди

Мостот е комбинација од греди и олук, долг е 332 м, широк 27,5 м. Вкупната ширина на коловозот e 21,8м (по три траки во двата правци, ширина 10 м со разделник од 1,5м). Во делот на должината на мостот постојат и две пешачки патеки со ширина од по три метри.

Газела над реката Сава е издигнат 22,8 м во текот на средниот водостој.

Главен проектант на мостот бил професорот на Градежниот факултет во Белград инженерот Милан Гурик.[2] Името на мостот му го дал Ѓорѓe Лазаревик, претседателот на конкурсната комисија за градење на мостови, каде што рекол дека „овој мост ја прескокнал Сава како "газела во скок“.

Телевизија Белград директно го пренесувал моментот кога се испитувала носивоста на мостот .

Градбата на мостот ја извршило претпријатието „Мостоградња“ од Белград, во соработка со претпријатието „Гоша“ од Смедеревска паланка.

Историја на мостот уреди

Мостот е отворен на 4 декември 1970 година во присуство на Јосип Броз Тито и Бранко Пешик.

Мостот е проектиран ѕа проаѓање на 40000 возила дневно, а денеска преку него дневно проаѓаат 165000 возила дневно.

Поради неодржување на мостт во оследните 40 години, на 29 јануари 2010 година поради пукнатини на главниот носач, дошло до делумно пренасочување на сообракајот кон другите мостови за возилата над три тона.[3] Била наредена санација во рок од 15 дена.

Сообраќај уреди

Мостот е главната врска помеѓу центарот на Белград и Нов Белград, а исто така го носи транзитниот сообраќај на автопатите Е70 и Е75 преку Србија. Како таква, таа е исклучително преоптоварена и причина за чести застои, бидејќи се потпира на главната размена на мостар во Белград. Во просек повеќе од 165.000 [4] возила го преминуваат секој ден (без оглед на попречниот тек), иако е дизајниран да се користи за 38.000.[5] Сепак, мостот речиси целосно бил пренасочен во 2011 година и сега поддржува до 200.000 возила дневно. Дополнително олеснување се очекува кога ќе биде завршен белгискиот бајпас, кој во моментов е во изградба и требаше да биде отворен во 2013 година. Исто така, било значително олеснување кога новиот мост Ада бил отворен за сообраќај, на 1 јануари 2012 година.

Наводи уреди

  1. Vreme br. 864 U iščekivanju saobraćajnog kolapsa
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име autogenerated1.
  3. B92 - Biz - Vesti - EBRD u februaru dolazi zbog Gazele
  4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Politika.
  5. Nikola Miković (10 September 2008), „„Gazela" u kritičnom stanju“, Politika (српски)
 
Мостот Газела во Белград.
 
Поглед на мостот од воздух