Втора пробиштипска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Втора пробиштипска парохија — православна парохија под јурисдикција на Архијерејското намесништво од Штип со седиште во црквата Св. Петка во село Долни Стубол. Во оваа парохија припаѓаат и селата: Горно Барбарево, Дренак и Стрисовци со цркви и селата Стрмош, Горни Стубол и Долно Барбарево, кои немаат свои храмови.

ЦрквиУреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да не е целосен:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Петка“ Долни Стубол
Црква „Св. Троица“ Долни Стубол
Црква „Св. Петка“ Горно Барбарево
Црква „Св. Илија“ Стрисовци
Црква „Св. Троица“ (Костомарски манастир) Дренак  

ПоврзаноУреди

НаводиУреди