Виштерица

река во Пиринска Македонија

Виштерица (бугарски: Вищерица) — река во Банско и Грменско, Пиринска Македонија, десна притока на Канина од сливот на Места. Долга е 24 км. Ги одводнува најсеверозападните делови на Доспат Планина во Западните Родопи.[1]

Виштерица
Вищерица
Местоположба
Физички особености
Извор 
 • местоДоспат Пл., Западни Родопи
 • координати41°50′21″N 23°45′28″E / 41.8392° СГШ; 23.7578° ИГД / 41.8392; 23.7578
 • надм. вис.1.586 м
Устие 
 • координати
41°42′54″N 23°50′44″E / 41.715° СГШ; 23.8456° ИГД / 41.715; 23.8456
 • надм. вис.
1.151 м
Должина24 км
Големина на сливот80 км2
Особености на сливот
ТечениеКанина Река кај Гатера,
9 км СИ од Ковачевица

Реката извира на надморска височина од 1.586 м, 1,7 км северозападно од врвот Каракаја (1.761 м) на Доспат Планина (Дабраш) во Западните Родопи. Тече во правец југ-југоисток, во релативно плитка и силно пошумена долина. Завршува како десна притока на реката Канина во месноста Гатера (1.151 м.н.в.), 9 км североисточно од с. Ковачевица. Во устието Виштерица има речиси исто количество вода колку и главната река.[1]

Сливот зафаќа површина од 80 км2, што претставува 34,19 % од вкупниот слив на Канина.[1]

Главни притоки се Каратичка Река (лева) и Елушка Река (десна).[1]

По течението на реката нема населени места. Во горното течение, покрај мало езерце, е сместено шумарското место „Виштерица“.[1]

Дел од водите на Виштерица се насочуваат кон горното течение на реката Доспат и кон вештачкото езеро Доспат со помош на 7 водозафатни постројки и тунел под планината Доспат.[1]

Карта

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Мичев, Николай и др. (1980). Географски речник на България. София: Наука и изкуство. стр. 113.