Виторио де Сика

Виторио де Сика (Vittorio De Sica, Рим, 3 јули 1902 - 13 ноември 1974), познат италијански филмски режисер и артист, еден од основачите на неореалистичкиот правец. Создаде низа успешни артистички и режисерски креации во многу филмови, од кои најпознати се, „Чистач на чевли“, „Крадци на велосипеди“, „Станицата Термини“ и „Чочара“.