Вељо Манчевски (роден на 17 април 1905 година во село Броштица, Дебарско - починал на 23 мај 1962 година во Скопје) — македонски свештеник, учесник во НОБ, прв референт на Верското поверенство при ГШ на НОВ и ПОМ и делегат на АСНОМ.[1]

Вељо Манчевски
Роден 17 април 1905
Броштица, Дебарско, Отоманско Царство
Починал 23 мај 1962
Скопје, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање свештеник

Животопис

уреди

По окупацијата во текот на 1941, како свештено лице се вклучил во НОВ. Од ноември 1943 бил назначен за верски референт при ГШ на НОВ и ПОМ и ја организирал првата црковна општина на слободната територија во Дебрца. Го свикал Првиот свештенички собор на 24. Ⅹ 1943 во с. Издеглавје, Дебрца. Бил затворен од албанските квислиншки власти (1944). По излегувањето од затвор стапил во единиците на НОВ И ПОМ. Учествувал на Првото заседание на АСНОМ.

Наводи

уреди
  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Манчевски“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 914. Text "series " ignored (help)