Вера Долгова-Корубин

македонска лекарка и политичарка

Вера Долгова-Корубин (р. 9 ноември 1925 во Прилеп) — македонска докторка, универзитетски професор по медицина и патофизиолог.

Вера Долгова-Корубин
Родена Вера Рампова
9 ноември 1925(1925-11-09)(98 г.)
Прилеп, Кралство Југославија
Националност Македонка
Занимање патофизиолог
Сопружник Миле Корубин
Роднини Михаил Корубин Лиле Корубин, Дамјан Корубин
Деца Рубенс Корубин

Животопис

уреди

Дипломирала на Медицинскиот факултет во Белград, Србија. Од 1953 до 1988 година работела во Институтот за патофизиологија и јадрена медицина при Медицинскиот факултет во Скопје, а од 1982 до 1986 година е директор и шеф на Катедрата. Има објавено 127 труда и раководела повеќе научни проекти.[1]

Наводи

уреди
  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Доко“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 480. Text "series " ignored (help)