Васил Иванов К‘нчов (26 јули 1862 – 6 февруари 1902) — научник, географ, историчар и политичар од Бугарија, автор на многубројни географски истражувања на Македонија. Сомисленик на Прогресивно-либералната партија, во период од еден месец бил министер за образование и наука во првата влада на Стојан Данев (1902). Член е на Бугарската академиja на науките.

Васил К‘нчов
Роден 26 јули 1862
Враца
Починал 6 февруари 1902
Софија, Бугарија

Тој бил типичен претставник на бугарската пропаганда во Македонија.[1] Учител е по хемиja во Солунската машка гимназиja (1888-1891), директор е на егзархиски училишта во серско (1891-1892), директор е и на Солунската гимназиja (1892-1893), главен училиштен егзархиски инспектор во Македонија (1894-1897). Автор е на научниот труд Македонија. Етнографија и статистика.

Библиографија

уреди

Наводи

уреди
  1. стр: 39, Стамболовштината во Македонија и нејзините претставници, превод, редакција и предговор, д-р Ванчо Ѓорѓиев, Табернакул, Скопје, 2006.

Галерија

уреди

Надворешни врски

уреди