Дмитриевич Василиј Поленов (руски: Поленов Василий Дмитриевич; 1 јуни (20 мај според јулијанскиот календар) 1844, Санкт Петербург, - 18 јули 1927, Поленово во Тулса Регион) бил руски пејзажен сликар поврзан со движењето на Передвижник во рускиот реализам.

Василиј Поленов
Поленов: „Градината на баба“

Поленов изучувал уметност кај Павел Чистјаков во Кралската Академија на уметности од 1863 до 1871 година. Тој бил пензионер на Академијата на уметностите во Италија и Франција, каде што се насликани повеќето слики инспирирани од европската историја во духот на кадемизмот; во исто време работел надвор од институцијата.