Невреме

(Пренасочено од Бури)

Невреме – која било опасна метеоролошка појава со потенцијал да предизвика штета, сериозно општествено нарушување или загуба на човечки живот.[1][2][3] Видовите на тешки временски појави се менуваат во зависност од географската ширина, надморската височина, топографијата и атмосферските услови. Силен ветер, град, прекумерни врнежи и пожари се облици и ефекти на јако невреме, како и грмотевици, врнежи, торнада, поплави, тропски циклони и вонтропски циклони. Регионални и сезонски тешки временски појави вклучуваат снежни бури, ледени бури и песочни бури.[4]

Разни облици на невреме

Неверемето како мотив во книжевноста уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. World Meteorological Organization (October 2004). „Workshop On Severe and ExPOO Events Forecasting“. Архивирано од изворникот на 2017-01-03. Посетено на 2009-08-18.
 2. „Severe Weather 101 - NOAA National Severe Storms Laboratory“. nssl.noaa.gov. Посетено на October 23, 2019.
 3. „Severe Weather Facts“. factsjustforkids.com. Посетено на October 23, 2019.
 4. Glossary of Meteorology (2009). „Severe weather“. American Meteorological Society. Архивирано од изворникот на 30 September 2007. Посетено на 2009-08-18.
 5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 243-244.
 6. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 173-176.
 7. Ѓоко Здравески, Отсечки стварност. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 41.
 8. Đ. Leopardi, Pesme i proza. Beograd: Rad, 1964, стр. 34-35.
 9. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 165.
 10. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 6-7.
 11. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 76-77.
 12. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 279-280.
 13. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 52-53.
 14. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 33-34.
 15. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 143-148.
 16. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 85-90.

Надворешни врски уреди