Pomorie location in Bulgaria.png

Поморие

Бугарија Бугарија

Население 14 600
(според 2006)
Површина ? 2
Регистарска ознака А (BG)
Административна поделба Бургаска област
Градоначалник Петар Златанов
Веб страна www.pomorie.org
Надморска висина 0 m
Координати: 42° 33′ С, 27° 39′ И

Поморие (бугарски: Поморие) е град во jугоисточниот дел на Бугарија. Се наоѓа во Бургаска област и е административен центар на општина Поморие.

ИсторијаУреди

Антички монети на Поморие

Градот изникнува како древен грчки полис, наречен со името Анхиало во VIII век пр.н.е. Многу од жителите му биле Траки. Од древноста до денес е меѓу наjважните црноморски градови.

Особено голем расцвет достигнува во времето на Римската империја. Градот станува епископски центар и има свои монети. Од III-IV в. е и Тракиската куполна гробница - хероон покраj денешно Поморие.

Во IX в. Анхиало е дел од териториите на бугарската држава. Цар Симеон Велики се бори против византискиот напад на овие делови на Балканот. Симеон Велики и нанел историски пораз на Византиjа на реката Ахелоj. Поразот на Византијците во битката кај Анхиало го означил почетокот на бугарската моќ во Европа.

Малку познато е прабугарското име на Поморие - Тутхон. Од 1934 г. древното име Анхиало е заменето со Поморие.

Надворешни врскиУреди

Anhialo.info - туристички портал на Поморие

Info портал на Поморие

Веб страница на манастирот "Св. Георги" во Поморие