Балчик,
Бугарија Бугарија

Балчик

Балчик

Област

Добричка

Општина

Балчик

Население

13 890
(според 2006)

Регистарска ознака

ТХ (BG)
Градоначалник Николај Ангелов (независен)
Надморска височина 0 м
Портал http://www.balchik.bg/
Координати: 43° 25′ С, 28° 10′ И

Балчик (бугарски: Балчик) е град на Црно Море во североисточниот дел на Бугарија. Се наоѓа во Добричка област, Јужна Добруџа, и е административен центар на општина Балчик. Градот е втор наjголем во областа.

Настанал како древна тракиска град-држава. Се развил во времето на средниот век кога се споменува од историчари како Круноj - тврдина со стратешка локација, коjaшто ja бранела Бугариjа од Византија. Во градот постои ботаничка градина и џамија подигната од романската кралица Мариja во неjзината летна резиденциjа, кога Балчик е дел од Романија при Втората балканска војна.

Балчик е еден од главните туристички атракции во североисточна Бугарија. Околу дворецот е направен парк, со мостови, статуи и ретки растенија. Наблизу се одморалиштата Албена, Кранево и Златни Песоци и тврдината Калиакра.

Галерија

уреди