Брезничка Река

река во Неврокопско, Пиринска Македонија

Брезничка Река (бугарски: Брезнишка река) или Туфчарека во Неврокопско, Пиринска Македонија, десна притока на Места. Долга е 27 км.[1]

Брезничка Река
Туфча
Местоположба
Физички особености
Извор 
 • местоГорно Брезничко Езеро, Пирин
 • координати41°41′01″ N; 23°31′09″ E / 41.6836° СГШ; 23.5192° ИГД / 41.6836; 23.5192
 • надм. вис.2.587 м
Устие 
 • место
Места, кај с. Балдево, Општина Грмен
 • координати
41°37′25″ N; 23°45′15″ E / 41.6236° СГШ; 23.7542° ИГД / 41.6236; 23.7542Координати: 41°37′25″ N; 23°45′15″ E / 41.6236° СГШ; 23.7542° ИГД / 41.6236; 23.7542
 • надм. вис.
524 м
Должина27 км
Големина на сливот123 км2
Проток 
 • просечен1,42 м3
Особености на сливот
ТечениеМестаЕгејско Море

Реката извира од Горното Брезничко Езеро (на 2.587 м.н.в.) во Брезничкиот Цирк на Пирин. Најпрвин тече на југоисток, прави голем лак испакнат кон југ, свртува на североисток и стасува до с. Брезница. Во овој дел долината ѝ е длабока и добро пошумена. По селото свртува на југоисток и навлегува во долина со обесшумени и соголени страни. Се влева во десниот брег на Места, на 524 м.н.в., 1 км западно од селото Балдево.

Сливот зафаќа површина од 123 км2, што претставува 3,57 % од вкупниот слив на Места. Главни притоки: → лева, ← десна

  • ← Јанколица
  • → Мишовска Река (Мишово Дере)
  • → Глоговица
  • → Речиште
  • ← Глобоштица
  • ← Маревска Река (најголема)

Средниот годишен истек кај с. Брезница изнесува 1,42 м3. Најполноводна е во мај, а најслабоводна во септември.

Селото Брезница во Општина Неврокоп (Г. Делчев) е единственото населено место по течението на реката.

Мал дел од водите на реката во нејзиното долно течение се користат за наводнување.

Карти уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 65.