Пајак (грчки: Πάικο, Пајко; стар облик: Πάϊακ) — планина во средишниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција.[1][2]

Пајак
Πάικο
Поглед на Пајак
Највисока точка
Надм. вис.1660 м
Координати40°57′12″N 22°20′09″E / 40.9532° СГШ; 22.3358° ИГД / 40.9532; 22.3358
Географија
Пајак на карта

Карта

МестоЕгејска Македонија
Гандач од Горно Родиво
Пајак, на исток и на југ Солунското Поле, на запад — котлината Меглен, на север границата меѓу Грција и Р Македонија (со жолто).

Планината се наоѓа во средишниот дел на Егејска Македонија и по неа минува границата меѓу општините Пајонија (на исток), Меглен (на запад) и Постол на југ, сите во управната област Централна Македонија. Во источното подножје на Пајак се градовите Гуменџе и Бојмица, во јужното е Пазар, а во западното е областа Меглен. Планината се состои од две карактеристични образби — Гандач (Κοκκινόπετρας, Γκαντάτς) на север и Поглед или Гола Чука (Πόγλετ, Γκόλα Τσούκα) на југ. Двете образби ги двои котлината на Голема Ливада и Црна Река. Река Грамоштица, која тече на југ и е притока на Колудеј, го двои Поглед на исток од помалиот масив Метеризи на запад.[1]

Највисок врв е Вртук (Фидота) со 1.660 м, сместен на северниот масив Гандач. Често како највисок се посочува Гола Чука во јужниот дел, кој е висок 1.650 м. Грешката доаѓа оттаму што на некои карти само јужниот масив е означен како Пајак.[1]

Карпите на планината са вулкански и варовнички. Планината е обрасната со бука, даб, костен, бреза, габер и други видови дрва, и е вклучена во мрежата на заштитени подрачја Натура 2000 (1240003).[1]

Јужно од врвот Гола Чука, на 1.300 м.н.в. во месноста Извор има мал планинарски дом со 6 легла. Оддалечен е 3 часа од Елевтерохори (или 19 км по козја патека). До домот, на висина од 1.280 м е старото полусрушено планинско засолниште.[3]

До највисокиот врв се стасува од селото Голема Ливада (1.200 м) за околу 4 часа, а до врвот Гола Чука од Елевтерохори (500 м) за околу 3,5 часа (од планинарскиот дом за 1 час).[3]

Европската патека на долги растојанија E6 оди Фуштани (300 м) и Ошин (820 м) и ја пресекува месноста меѓу Пајак и масивот на Љумница, па завршува кај Љумница (570 м), за да продолжи на исток за Бојмица и Ругуновец.[3]

Врвови
Име Грчки Висина (м) Местоположба
Вртук Φιδωτά, Βαρτούκι 1.660[1] столб на 1.649 м, СИ од Голема Ливада
Поглед Αγνάντεμα, Πόγλετ, Πόγλιτ, Πόγκλεντ 1.408[1] СИ од Корнишор, З од Крива, З од Петгас
Скрека Клоздис Αμπέλια, Σκρέκα Κλόζντις 1.200[1] С од Голема Ливада, ЈИ од Ошин
Сехово Ανεμορράχη, Σέχοβο 1.540[1] И од Голема Ливада
Дубарљана Άννα, Ντουμπαρλιάνα 1.501[1] ЈЗ од Црна Река, ЈИ од Голема Ливада
Βασιλικές Κορυφές 1.062[1]
Воци Βότσης, Ρέπαλ Βότσι 1.000[1] СЗ од Купа
Авдулија Βραχάκι, Αβδούλια 1.180[1] С од Голема Ливада
Βρέστα 1.489[1] ЈЗ од Црна Река
Γεμάτη, Φουλάρες 1.400[1]
Генешка Скрека Γκενέσκα Σκρέκα 1.277[1]
Γρουστογιάννη 1.048[1] СЗ од Корнишор
Корита Δασάκι, Κορύτα, Κορίτα 1.352[1] СЗ од Корнишор, И од Тодорци
Череша, Черешка Тумба Δασάκι, Τσερέσα, Τσέρτσεκα Τούμπα 1.267[1] З од Голема Ливада, И од Гостољуби
Црковичка, Црквички Врв Εκκλησάκι, Τσαρκοβίστο, Τσαρκφίσκι, Τσαρκόβιτσο 1.529[1] З од Корнишор
Синистра Ζερβοκορυφή, Σινίστρα 1.280[1] ЈИ од Голема Ливада
Ηράκλεια, Ηρικλειούσα 1.240[1] СИ од Лесково
Ίσωμα, Μικρός Περός 1.222[1] ЈЗ од Голема Ливада
Клекниш Καθίστρα, Κλέντνιτς, Κλίκνις 1.134[1] С од Лесково, ЈЗ од Ошин
Καλή Πεδιάδα 1.120[1]
Варница Καμίνι, Βάρνιτσα 1.120[1] С од Корнишор
Κλεφτόπετρα 1.123[1] З од Крива, Ј од Црна Река
Гандач Κοκκινόπετρα, Γκαντάς, Καντάς, Καντάστι, Γκαντάτσι, Γκαντάτς, Γάντατσι 1.623 - 1.607[1] И од Голема Ливада, СИ од Баровица
Гудуч Κοντούση, Γκουντούτσι 1.444[1] ЈИ од Тодорци, СЗ од Корнишор
Мер Κοπριά, Μερ 1.220[1] С од Корнишор
Горица Κορίτσι 1.300[1] ЈИ од Голема Ливада
Јуручка Κορυφή, Γιουρούτσικα 1.300[1] ЈЗ од Голема Ливада
Κορυφή, Τούφκα Πετκαλί 1.180[1]
Гумерџоса Κουμαριές, Γκουμερτζόσα 1.320[1] СЗ од Црна Река, СЗ од Баровица
Κουφή Πέτρα 1.470[1] ЈЗ од Црна Река, ЈИ од Голема Ливада
Карлес Κρανιές, Κάρλες 1.140[1] СЗ од Црна Река, С од Баровица
Λουλούδι, Πιταρός 1.340[1] ЈИ од Тодорци, СЗ од Корнишор
Μακρύστατο, Καλιμάρι 1.389[1] ЈЗ од Баровица
Μαυροσκύβαλα 1.040[1]
Μαύρο Ύψωμα 1.055[1] З од Голема Ливада, И од Гостољуби
Кашпот Μεγάλο Κεφάλι 1.300[1]
Μεσορράχη 1.124[1] ЈЗ од Црна Река
Мал Гандач Μέτωπο, Μικρό Γκαντάτσι 1.364[1] СИ од Голема Ливада
Мусов Гроб Μνήμα, Γκρόπα Μούσιο 1.333[1] СЗ од Купа, СИ од Ошин и З од Љумница
Баруч Μύτακας, Μπαρούτσι 1.003[1] СЗ од Црна Река, С од Баровица
Јаслан Скирит Ξαπλωμένη, Γιασλάν Σκιρίτ 1.280[1] С од Голема Ливада
Гола Чука, Пајак Πάϊκο, Γκόλα Τσούκα 1.647[1] ЈЗ од Црна Река
Метеризи Παρατηρητήριο, Μετερίζι 1.595[1] СЗ од Корнишор
Висок Рид Περιστέρι, Βυσοκτορίτ 1.390[1] ЈИ од Голема Ливада
Киргон Πετράδες, Κίργκον 1.503[1] З од Црна Река
Скрека ди Пероса Πετρώματα, Περούσα, Σκρέκα ντι Περόσα 1.269[1] С од Голема Ливада, ЈИ од Ошин
Пасена Πετρωτό, Πάσενα 1.365[1] ЈЗ од Голема Ливада
Линдини Προφήτης Ηλίας, Λίντινι, Λίντι 1.300[1] С од Голема Ливада
Πύργος 1.491[1] СИ од Голема Ливада
Барта Πυροκορφή, Μπάρτα, Σκρέκα Μπρέτα, Σκρέκα Μπάρτα 1.231[1] СИ од Лесково
Прескачова Ραντισμένη, Πρασκάτσουβα 1.322[1] ЈЗ од Корнишор
Ραχούλα, Κασαρίνη 1.308[1] ЈИ од Тодорци, СЗ од Корнишор
Гарија Глава Σαμάρι, Γκάρια Γκλάβα 1.396 и 1.382[1]
Гуругаса Σάπια, Γκουρουγκάσα 1.248[1] И од Голема Ливада, С од Баровица
Бајраците Στήθος, Μπέρκοβιτς 1.312[1] СИ од Корнишор, З од Крива, З од Петгас
Гроб Τάφος, Γκρόπ 1.452[1] Ј од Голема Ливада
Гартина, Рипа Капри Τράγος, Γκαρτίνα, Ρίπα Κάπρι 1.092[1] Ј од Купа
Дујково, Дунково Τράχηλος, Ντουΐκοβο 1.420[1] СИ од Корнишор, З од Крива, З од Петгас
Трите Бука, Трите Буки Τρεις Οξυές, Τρίτε Μπούκα/Μπούκε 1.220[1] И од Лесково, СЗ од Голема Ливада
Три Бари Τρίκορφο, Τρεις Μπάρες 1.120[1] ЈЗ од Корнишор
Чума Τσούμα 1.203[1] З од Купа, ЈИ од Ошин
Чука, Чуките Υψώματα, Τσούκα, Τσουκίτι 1.180[1] СИ од Корнишор, ЈЗ од Петгас
Бела Лака Φεγγάρι, Μπέλα Λούγκα 1112[1] С од Корнишор
Паприте Φτέρες, Πάπριτε 1.355[1] ЈЗ од Голема Ливада
Φτέρες, Παδικοφέρκα 1.040[1] СЗ од Црна Река
Вртопи Φτερό, Βερτόπια, Μεγάλος Περός 1.488[1] ЈЗ од Голема Ливада, И од Тодорци, СЗ од Корнишор
Грош Χονδρός, Γκρός 1.100[1] Ј од Купа
Киркова Нива Χωράφι Κίρκου, Κίρκοβο Νέβα, Κίρκοβα Νέβα, Κέρκοβα Νίβα 1.260[1] С од Корнишор
Урџана Αρκούδα, Ουρτζάνα 920 – 800[3] СЗ од Црна Река
Ασπρόχωμα 827[3] И од Корнишор, ЈИ од Рамна (Омало)
Βράχος 951[3] З од Крива
Гавала Γαβάλα 937[3] И од Тодорци
Репал Гога Γιωργάκη, Ρεπάλ Γκόγκα 835[3] ЈИ од Купа
Големата Γκουλέματα 761[3]
Вртоп Κανόνι, Κλισσαλάρ, Κισαλάρ, Βερτόπι 659[3] Ј од Корнишор
Црвена Бара Κόκκινη Πέτρα 811[3] Ј од Корнишор
Чернат Κορυφή Δούμα, Τσάρνατι 849[3]
Черешо Κορυφούλα, Τσερέσιο Ζιάρα 572[3]
Вермеџек Κορφή, Βερμετζέκ 864[3] СИ од Тодорци
Чука, Чукаро Κορφούλα, Τσούκα, Τσουκάρου 979[3] С од Лесково
Бели Врв Κρύα Κορυφή, Βελύβρα 880[3]
Грокошта Κώστα, Γροκώστα 720[3] СИ од Корнишор
Каркин Λιθοβούνι, Κάρκιν 783[3] З од Црна Река
Скрка Μακροκορφή, Σκόρκα ντι Λέγκαν 940[3] СЗ од Купа, И од Ошин и ЈЗ од Љумница
Παπάς 991[3] ЈИ од Тодорци, СЗ од Корнишор
Рамна Πετρωτό, Ράμνα 526[3] З од Рамна
Брајамодо Πλαγιά, Μπραγιάμοντο 705[3] С над Спирлитово
Брестот, Задиница Πράσινος Λόφος, Μπρεστότ, Ζαντινίτσα 778[3] СЗ од Лесково
Пречка Πρέτσκα 918[3]
Череша Ραχούλες, Τσερέσια 534[3]
Σκάπα 862[3]
Гробови Τάφοι, Γροτόδι 812[3] СЗ од Корнишор
Гроб Георгали Τάφος Γεωργίου, Γκρόπ Γκιόργαλι 860[3]
Босилкова Тумба Τυροκομείο, Μποτσίλκο Τούμπα 880[3] СЗ од Рамна (Омало)
Лапартои Φαγώματα, Λαπαρτόϊ 980[3] ЈЗ од Корнишор
Ψηλό Λιβάδι 985[3] З од Голема Ливада, И од Гостољуби
Дервишева Тумба 572 С од Црна Река, И од Извор
Думово 849 Ј од Гостољуби, СИ од Тодорци
Добро Поле И од Тодорци

Наводи

уреди
  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 1,41 1,42 1,43 1,44 1,45 1,46 1,47 1,48 1,49 1,50 1,51 1,52 1,53 1,54 1,55 1,56 1,57 1,58 1,59 1,60 1,61 1,62 1,63 1,64 1,65 1,66 1,67 1,68 1,69 1,70 1,71 Νέζης, Νίκος (2010). Τα ελληνικά βουνά : γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια. Τόμος 2. Ηπειρωτική Ελλάδα. Πελοπόννησος - Στερεά Ελλάδα - Θεσσαλία - Ήπειρος - Μακεδονία - Θράκη. Αθήνα: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης : Κληροδότημα Αθ. Λευκαδίτη. стр. 440. ISBN 978-960-86676-6-2.
  2. По топографска карта М1:50 000, издание 1980-1985 „Генеральный штаб“
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 3,27 3,28 3,29 3,30 Νέζης, Νίκος (2010). Τα ελληνικά βουνά : γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια. Τόμος 2. Ηπειρωτική Ελλάδα. Πελοπόννησος - Στερεά Ελλάδα - Θεσσαλία - Ήπειρος - Μακεδονία - Θράκη. Αθήνα: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης : Κληροδότημα Αθ. Λευκαδίτη. стр. 441. ISBN 978-960-86676-6-2.

Надворешни врски

уреди