Бесленски Рид (грчки: Χάρακας, Харакас) — ниска планина во Драмско, Егејска Македонија и Неврокопско, Пиринска Македонија. Претставува дел од венецот на Драмски Боздаг.[1][2]

Бесленски Рид
Χάρακας
Бесленски Рид на карта

Карта

Највисока точка
Надм. вис.1.090 м
Координати41°26′21″N 23°58′01″E / 41.4391° СГШ; 23.9669° ИГД / 41.4391; 23.9669
Географија
МестоДрамско, Егејска Македонија и Неврокопско, Пиринска Македонија
Матичен венецДрамски Боздаг
Карта
Топографска карта на подрачјето

Опис уреди

Планината се наоѓа во најсеверниот дел на Драмски Боздаг, северно од Шилка, меѓу реката Места на исток, граничната пирамида бр. 166 и Белотинското Езеро и граничната пирамида бр. 141 на запад. Преку Чечката Клисура на исток е одвоена од планината Доспат на Родопите, а преку седлото Митницата е поврзана со планината Стргач на запад.[2] На север се наоѓа Неврокопската Котлина, а на југ е Елеската Котлина (Зрновското карстно поле).

Планината зафаќа вкупна површина од 156 км2. Долга е 21 км, со средна ширина од 8 – 9 км. Највисок врв е Чиплак Баир (1.190 м). Карпите се претежно метаморфнигнајсови, шкрилци, мермери, амфиболити. Климата е преодносредоземна со средни годишни врнежни од 750 - 900 мм. Има промиена циметни шумска почва, на места значајно еродирани. По билните делови преовладуваат шуми од даб горун, а по падините од даб благун. На одделни места се среќаваат насади од црн бор. На северното подножје на Бесленски Рид се сместени пиринските села Петралик, Теплен и Беслен.[1]

Грчкото име „Харакас“ е дадено по новото име на поранешното село Гуштерак.[2]

До првенецот Чиплак Баир се стасува од селото Беслен (од бугарска страна) за 2 часа по земјен пат кон југ,[3] и од Белотинци (на грчка територија), исто така за 2 часа по земјен пат кој оди на североисток.[2]

Врвови
Име Грчки Висина (м) Местоположба
Чиплак Баир Χάρακας 1.090[2] гранична пирамида бр. 152
Σταυρός, Άγιος Νικόλαος 1.058[2]
Φυλάκιο 1.011[2] гранична пирамида бр. 148
Свети Никола Άγιος Νικόλαος, Σταυρό 949[2]
Βαλανιδιές 940[2]
Чиплак Γυμνή, Τσιμπλάκι, Τσιπλάκι, Τσίπλακ 908[2]
Дервиште Καλινέ, Δερβισέ 742[2]
Калуѓер Καλόγερος 920[2]
Μπουζουράνη 600[2]
Свети Илија Προφήτης Ηλίας 700[2]
Ράχες 940 - 900[2]
Чакал Τσακάλι, Μάνδρα Γκούρτσα 840[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград: Редакция „Енциклопедия“. 1995. стр. 86. ISBN 954-90006-1-3.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 Νέζης, Νίκος (2010). Τα ελληνικά βουνά : γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια. Τόμος 2. Ηπειρωτική Ελλάδα. Πελοπόννησος - Στερεά Ελλάδα - Θεσσαλία - Ήπειρος - Μακεδονία - Θράκη. Αθήνα: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης : Κληροδότημα Αθ. Λευκαδίτη. стр. 466. ISBN 978-960-86676-6-2.
  3. Село Беслен – връх Чиплакбаир tripsjournal.com, 10 јануари 2022 г.

Надворешни врски уреди