Бакнеж[1][2], бацувка[3][4], целивка[5][6], целувка[7][8] — допирање на одреден предмет или личност со помош на усните. Бакнувањето е научено однесување, поврзано со додворувањето забележано меѓу животните. Бакнежот како појава е забележан и кај многу нечовечки примати.

Мајка бакнува дете

Бакнежот обично се смета основен сексуален чин, при кој партнерите се допираат со усните. Најчесто и се допираат со јазиците при што се разменува плунка. Се смета дека бакнежот има најголем потенцијал при будењето на нагоните, бидејќи усните се чувствителна ерогена зона. Постојат и случаи во кои бакнежот не се остварува со помош на усните, како т.н. „ескимски бакнеж“ што се остварува со триење на носевите. Денес, општо прифатена норма е дека бакнежот означува љубов или привлечност.

Бакнежот како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди

Бакнежот како мотив во книжевноста

уреди

Бакнежот како мотив во популарната музика

уреди
 • Кис (англиски: Kiss = бакнеж) — американска рок-група, основана во 1973 година.[10]
 • „Бакни ме црно“ (англиски: Kiss Me Black) — песна на австралиската рок-група Брдеј парти (The Birthday Party) од 1982 година.[11]
 • „Смртоносен бакнеж“ (англиски: Deadly Kiss) — песна на американската рок-група Kyuss од 1991 година.[12]
 • „Нахрани ме со твојот бакнеж“ (англиски: Feed Me With Your Kiss) - песна на британската рок-група Мај блади валентајн (My Bloody Valentine) од 1988 година.[13]
 • „Во Франција се бакнуваат на главната улица“ (англиски: In France They Kiss On Main Street) — песна на канадската поп-музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1975 година.[14]
 • „Совршениот бакнеж“ (англиски: The Perfect Kiss) — песна на британската поп-рок група Њу ордер (New Order) од 1985 година.[15]
 • „Бакнеж“ (англиски: Kiss) — песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[16]
 • „Цицај ми го бакнежот“ (англиски: Suck my kiss) — песна на американската рок-група Ред хот чили пеперс од 1991 година.[17]
 • „Бакни ме во автобусот“ (англиски: Kiss Me On The Bus) — песна на американската рок-група Риплејсментс (The Replacements) од 1985 година.[18]
 • „Бакнежи на ветрот“ (англиски: Kisses On The Wind) — песна на американската поп-пејачка Нене Чери (Neneh Cherry) од 1989 година.[19]

Бакнежот како мотив во филмот

уреди

Наводи

уреди
 1. „бакнеж“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „бакнеж“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 3. „бацувка“Дигитален речник на македонскиот јазик
 4. „бацувка“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 5. „целивка“Дигитален речник на македонскиот јазик
 6. „целивка“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 7. „целувка“Дигитален речник на македонскиот јазик
 8. „целувка“Дигитален речник на македонскиот јазик
 9. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 32.
 10. Kiss (пристапено на 21.4.2024)
 11. DISCOGS, The Birthday Party ‎– Junkyard (пристапено на 5.8.2020)
 12. Discogs, Kyuss ‎– Wretch (пристапено на 8.1.2021).
 13. Discogs, My Bloody Valentine – Isn't Anything (пристапено на 28 јануари 2021)
 14. Joni Mitchell – The Hissing Of Summer Lawns (пристапено на 26.4.2023)
 15. Discogs, New Order ‎– Low-life (пристапено на 9.3.2021)
 16. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Kiss (пристапено на 5.8.2020)
 17. Discogs, Red Hot Chili Peppers ‎– Blood Sugar Sex Magik (пристапено на 8 март 2021)
 18. The Replacements – Tim (пристапено на 22.1.2024)
 19. Neneh Cherry – Raw Like Sushi (пристапено на 25.5.2022)
 20. „Бакнеж за добра ноќ“, Антена, број 888, 3.7.2015, стр. 14.

Надворешни врски

уреди