Рубинштајн сликан на 50 години

Артур Рубинштајн (Лоѓ, Полска, 28 јануари 1887 - Женева, 20 декември 1982) — полски пијанист и еден од најголемите интерпретатори на класичната музика во 20 век.

Познат е по тоа што сакал да ја комбинира страста за музиката со страста за животот. Прв пат седнал да свири клавир во својата четврта година, а на шест години имал прв јавен настап во Варшава, на еден концерт за добротворни цели. Пред да наполни 20 години станал познат музичар, одржувајќи концерти во САД, во Латинска Америка и во Европа. Особено бил познат како хуманист. Јавно настапувал до 1976 година.