Ариевска раса

(Пренасочено од Ариевци)

Ариевска раса е концепт во европската култура актуелен во периодот меѓу крајот на 19 век и почетокот на XX век. Се развил од идејата дека првичните говорници на индоевропските јазици и нивните потомци до денешен ден составуваат посебна раса. Во неговата најпозната верзија, како дел од нацизмот, се вели дека најраните Ариевци биле идентични со нордиските народи. Верувањето во супериорноста на ариевската раса понекогаш се нарекува ариевизам.

Скулптурата -{Die Partei}- (направена во 1939) на Арно Брекер ги претставува физичките одлики на Ариевците.

Ариевската раса се дели на два дела: северните или европски Ариевци и јужните или азијатски Ариевци. Јужните Ариевци можат да се поделат на три основни гранки: Ерменци, Персијци и Индијци. Курдите и Авганите се од помала етичка важност, а исто така, Ерменците, како и Келтите, се малубројни. Некогаш се протегале на поголема површина, од Ерменија до Италија, под имињата Фриги, Тракијци, Пелазги, Етрурци, како и на други места.

Надворешни врски уреди

Поврзано уреди

Ариевците како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди